Toots and the Maytals – unplugged on Strawberry Hill

Een paar jaar geleden maakte Toots een plaat True love met diverse gastartiesten, een album waar hij in Amerika zelfs een prijs voor gekregen heeft. Op zijn nieuwe album unplugged on Strawberry hill speelt Toots wederom oude nummers, nummers die al jaren op zijn setlist staan, maar dan nu akoestisch. Had ook eerst mijn twijfels maar op unplugged on Strawberry Hill is hij ouderwets op dreef.

Toots toch een van de grondleggers van de reggae heeft er duidelijk zin in, hij was toch de eerste die over reggae zong (do the reggay). Nummers die vaak door anderen ook aan het vinyl werden toevertrouwd zoals Pressure drop (Clash), Monkey man (Specials). Oudgediende Hopeton Hibbert op bas en Sydney Watson op percussie, zijn twee dochters als achtergrondzangeressen waar hij een duet mee doet (True love). Op dit schijfje nu is geen lang uit gesponnen versies met een tempo versnelling op het eind of 1, 2, 3 times waar hij zijn publiek mee bij zijn show betrekt. Maar hoog in de bergen heeft hij zich beperkt daar waar het omdraait de kracht van zijn liedjes. Alles lijkt in een keer te zijn opgenomen.

De documentaire reggae got soul geeft een mooi overzicht van het ontstaan van the Maytals en Toots carrière. Soms zijn kleine dingen heel waardevol het moment dat Toots verteld over zijn jeugd, dat hij zijn lunchpakketje vaak weg gaf aan een kind die helemaal niets te eten had omdat zijn of haar ouders weinig te besteden hadden. Helaas anno 2012 is er nog steeds veel armoede. Mooi film materiaal uit de jaren 60, diverse artiesten die met lof over de zanger spreken prima docu.


Van het optreden die Toots in 1982 voor Rockpalast gaf zijn er 5 nummers als een soort bonus aan toegevoegd, jammer dat niet het hele optreden er op staat, want wat zijn ze daar toch goed op dreef. Bonnie Raitt zei het al in de documentaire he is a badass soulsinger die na al die jaren niets aan stemkracht verloren heeft, en met unplugged on Strawberry Hill een album heeft uitgebracht die je gerust tot een van zijn betere platen uit zijn carrière kan beschouwen.