Topjuristen stappen over naar mediation

Magazine  »  Actualiteiten (694 artikelen)  »  Nieuws, weer & verkeer (124 artikelen)

Daar gerechtelijke procedures erg duur worden, hebben topjuristen besloten een overstap te doen naar mediation.

De Amsterdamse kortgedingrechter Wil Tonkens maakt samen met andere topjuristen de overstap naar mediation: conflictbemiddeling zonder dat de rechter eraan te pas komt.

Het aantal mediators neemt in Nederland toe, het aantal bemiddelingszaken niet. In de database van het Nederlands Mediation Instituut staan momenteel 4700 conflictbemiddelaars geregistreerd. In drie jaar is het aantal met vierhonderd toegenomen. Tien jaar geleden waren er nog maar 1814 bemiddelaars aangesloten bij het NMI.

Het zijn niet alleen juristen die de overstap maken. Hans Kramer, docent op het Mediation College, doceert ook mensen uit onder meer de zorg en overheid. En sinds de huizenmarkt is stilgevallen, ziet hij een toename van notarissen. ‘Ze zoeken naar alternatieven.’

In Amerika is de mediationpraktijk al jaren groot, omdat procederen er veel duurder is, zegt Tom de Waard, één van de partners van Tonkens, in hun nieuwe kantoor in Amsterdam-Zuid. ‘Het past erg in deze tijd dat mensen de oplossing van hun conflict in eigen hand willen houden. Bij de rechter weet je niet aan welke kant de spaanders zullen vallen. Het is vaak tijdrovend, kostbaar en openbaar.’

Ex-rechter wil conflicten écht oplossen
Als rechter in kort gedingen beslechtte ze zo’n 2750 geschillen, nu gaat ze op haar 65ste hetzelfde doen met advocaten in een nieuw kantoor. Wil Tonkens blijft beslissen.

©Bron Parool

foto Klaas Fopma