TRENDS OP HISWA 2008

Magazine  »  Actualiteiten (702 artikelen)  »  Watersport (27 artikelen)

_
___

HISWA 2008 biedt een breed overzicht van boten in alle soorten en maten. Trends die zich in de watersport voordoen, zien de bezoekers dan ook doorvertaald in het expositieprogramma op de watersportbeurs. Een kort overzicht van huidige ontwikkelingen die binnen de watersport en op de HISWA gesignaleerd worden:

Sloepen
Bij de sloepen zie je twee ontwikkelingen: aan de ene kant gaan sloepenbouwers voor groter, meer comfort en meer luxe, aan de andere kant komen er ook steeds meer aanbieders van sloepen die als uitgangspunt ‘back to basic’ hebben. Veel sloepenvaarders willen hun boot vaker en langer kunnen gebruiken. Jachtbouwers hebben daar de laatste jaren op ingespeeld door de sloepen om te vormen tot ware ‘weekenders’ met vaste slaap-, kook- en toiletvoorzieningen. Gezien het grote aanbod op de markt van sloepenbouwers, proberen steeds meer jachtbouwers zich te onderscheiden met originele details (ingebouwde koelbox, banken die om te bouwen zijn tot bedden, RVS boordbarbecue, etc.), originele ontwerpen, hoogwaardige techniek en praktische oplossingen (stillere motoren, makkelijk te onderhouden, bedieningsgemak).De ‘back to basic’ sloepen borduren voort op de uitstraling van stoere reddingsboten. Zonder al teveel franje, met veel ruimte aan boord en veelal in iedere RAL-kleur verkrijgbaar. Het principe van deze boten is ‘instappen en wegvaren’. Steeds vaker zien we de toepassing van aluminium als bouwmateriaal; deze boten hebben een robuuste en sobere look en zijn volledig onderhoudsarm. Dit type boten lijkt met name de dertigers en veertigers erg aan te spreken.

Sportboten
Bij de sportboten spelen comfort, luxe en snelheid natuurlijk een grote rol. Hier zie je dat het ‘cabrio-principe’ uit de auto-industrie bij veel modellen is overgenomen: een soft- of hardtop die makkelijk en snel in- en uitgeklapt kan worden. Wisselende weersomstandig-heden vormen geen belemmering meer om er met deze boten vaker op uit te trekken.
Een andere trend is het optimale gebruik van de buitenruimte met royale zonnedekken en standaard ingebouwde buitenkeukens. Toegankelijkheid en makkelijk over de boot kunnen bewegen is eveneens een belangrijk aandachtspunt in de recente ontwerpen. De grote modellen zijn steeds meer standaard voorzien van een ‘garage’ voor een bijboot. Daarnaast zijn deze boten veelal uitgerust met de meest geavanceerde audio- en televisiesystemen.

Motorjachten
De range van motorjachten is natuurlijk zo breed en ook de materialen dusdanig gevariëerd (staal, polyester, aluminium, hout) dat het moeilijk is hier voor dit hele segment eenduidige kenmerken te typeren. Comfort, veiligheid en veel aandacht voor de technische installaties aan boord zijn voor veel potentiële kopers belangrijke aandachts-punten bij de aankoop van een nieuw schip. Jachtbouwers die zich voornamelijk op senioren richten, houden in hun ontwerp ook veel rekening met het gemakkelijk rond kunnen lopen in en op het schip. Bredere gangboorden, niet teveel hoogteverschillen of trappetjes en goed uitzicht vanaf verschillende posities zijn het gevolg.
De trend naar ‘verstoering’ in het uiterlijk van motorjachten zet nog steeds door. De belijning en vormgeving van accessoires aan boord van jachten wordt sterk geïnspireerd door professionele sleepboten, werkschepen of visserijvaartuigen. In diverse ontwerpen van motorkruisers komen details met een ‘werkuitstraling’ terug.

Verder merken we dat de voorzieningen uit de beroepsvaart steeds meer hun weg vinden in de recreatievaart. Dit is bijvoorbeeld terug te zien aan de installatie van (semi)-professionele navigatie- en communicatieapparatuur. Een ander hot item is het streven naar ‘onafhankelijkheid van de wal’. Vooral motorjachten voor avontuurlijk ingestelde watersporters worden uitgerust met voorzieningen die het mogelijk maken om wekenlang te kunnen opereren zonder een haven aan te lopen.

Zeiljachten
Bij de grotere kajuitzeiljachten speelt bedieningsgemak een steeds belangrijkere rol, zodat deze ook met slechts 1 of 2 mensen eenvoudig te zeilen zijn. De ontwerpen zijn dusdanig dat alle manoeuvres goed vanuit de kuip uit te voeren zijn. Veel hulp van elektrische bediening dus. Steeds meer mensen willen hun boot voor meerdere doeleinden kunnen gebruiken: tijdens wedstrijden snelle tijden neerzetten en met familie of vrienden comfortabel kunnen toeren. “Performance cruising’ is een term die dan ook door veel jachtbouwers gehanteerd wordt. Verder zien we ook hier steeds meer oog voor design, soms overgewaaid uit de automobiel-industrie. Een voorbeeld hiervan is de strakke afwerking van ramen en luiken, zodat een geheel vrij dek ontstaat zonder obstakels en met strakke lijnen. Bovendien wordt er veel meer met kleur geëxperimenteerd, zowel voor de romp als voor het interieur. De tijd van alleen maar witte rompen is definitief voorbij, wat overigens ook voor de zeilen geldt.

Open zeilboten, bijboten, rubberboten
Ook in het segment van de kleine boten is veel nieuws te ontdekken. Nieuwe modellen catamarans, opvouwbare catamarans die zo in de auto passen, nieuwe ontwerpen kleine zeilbootjes voor kinderen, technische snufjes om de handling aan boord van open wedstrijdboten te optimaliseren zijn onder andere de trends die op de HISWA 2008 te bespeuren zijn.
Bij de rubberboten zie je bij een aantal merken een aanpassing in het traditionele ontwerp van de drijvers, wat de prestaties en wendbaarheid van de kleine bootjes ten goede komt. Ook de bijbehorende buitenboordmotoren zijn continu in ontwikkeling, waarbij een kleiner gewicht, minder brandstofverbruik en minder geluid de belangrijkste aandachtspunten zijn. Daarnaast winnen elektrische buitenboordmotoren zichtbaar aan populariteit.

De retrolook
Een absolute trend is de retrolook, die we zowel bij sloepen, motorjachten als zeiljachten constateren. De traditionele, sierlijke lijnen van de romp verraden de voorliefde van deze jachtbouwers voor klassieke ontwerpen. Qua techniek en comfort beantwoorden ze geheel aan de eisen van de moderne watersporter, maar qua ‘look & feel’ laten zij de oude tijden herleven.

Algemeen: design
De laatste jaren krijgen jachtbouwers en interieurontwerpers steeds meer oog voor design. Waren interieurontwerpen die we van luxe hotels of huizen kennen voorheen enkel en alleen voorbehouden aan de ontwerpen in de superjachtindustrie, tegenwoordig zie je ook in kleine schepen een doorbraak qua gebruik van ruimte, kleuren, materialen en accessoires. Het authentieke donkerhouten scheepsinterieur zet al lang niet meer de toon. Lichte houtpanelen, loungebanken, losse fauteuils, accenten van RVS, veel lichtinval en creatieve indelingen zijn ingrediënten die de huidige schepen een moderne uitstraling geven. Kortom, stap met je ogen dicht aan boord van een modern zeil- of motorjacht en als je deze vervolgens opent, waan je je in een luxe appartement.

Doe-het-zelf
Wie overigens denkt dat de HISWA alleen maar aandacht besteedt aan nieuw, groot en luxe, heeft het mis. Ook aandacht voor onderhoud, reparatie en restauratie van schepen komt uitgebreid aan bod. Onder andere op het grote Doe-het-zelf plein dat door het magazine ‘Mijn Boot’ georganiseerd wordt. Hier kunnen de HISWA-bezoekers tips en adviezen krijgen van professionele jachtbouwers en -reparateurs en diverse productdemonstraties bijwonen.


Artikel links