Tuinieren in April

Magazine  »  Hobby’s (333 artikelen)  »  Tuinieren (55 artikelen)

In april komt de tuin tot leven. Geniet maar van de nieuwe groei, maar let op voor de late nachtvorst!!!

Het oppassen geblazen want de aprilse grillen hebben dikwijls vorst bij ‘s nachts en wanneer dat enkele keren voorvalt is het mogelijk dat onze planten een achterstand oplopen. De jonge knoppen en bladeren kunnen gemakkelijk bevriezen. Zodoende moeten nieuwe knopjes en blaadjes worden aangemaakt door de planten en dat duurt wel even en zeker wanneer het sap trager loopt als de vrieskou enkele nachten aanhoudt !!!

Deze maand verwijderen wij ook al het eerste onkruid alvorens het gaat bloeien of ondergronds woekeren. Wieden met de hand is nog steeds zeer effectief, zolang het regelmatig gebeurt, maar voor grotere oppervlakten is het soms noodzakelijk een onkruidverdelger te gebruiken. Direct na het wieden brengen we een mulch aan om hergroei van het onkruid te voorkomen. Gebruik boomsnippers of cacaodoppen op de sierbedden. Compost maak je zelf of kan je kopen. Op plaatsen waar het zicht minder belangrijk is, leg je een dubbele laag kranten of een oud tapijt.
Deze maand dienen ook de groenblijvende planten aangeplant of verplaatst te worden. Begiet ze goed tot de jonge bladaanwas er gezond uitziet. De dahlia’s moeten nu ook zo vlug mogelijk in de grond.
Graaf een gaatje , voeg wat tuincompost toe en plant de knol 15 cm diep.
Alle nieuwe aankopen moeten goed ingewaterd blijven. Controleer de planten op ongedierte en ziekten, vooral nieuwe groei zoals spruiten, toppen en de onderkant van de bladeren. Verwijder aangetaste bladeren, vernietig ze of gebruik een bestrijdingsmiddel.

BLOEMEN
De planten bestemd voor de bloembedden dienen vroeg in de maand te worden gezaaid. Begin met de planten die een lang groeiseizoen nodig hebben zoals purperwinde en Nicotiana. Planten die eerder bloeien, zoals afrikaantjes, kunnen gemakkelijk tot het einde van de maand wachten.
Nu is het ook tijd om rozenmest aan de rozen te geven zodat de mest de tijd heeft om in de grond bij de wortels te geraken. Laat het blad van bollen die in het voorjaar gebloeid hebben en die je wil overhouden gewoon afsterven. De bollen die in potten hebben gestaan gooien wij weg. Als het niet regent is het wel nodig de bemestte planten water te geven. Verwijder ook de uitgebloeide bloemen van de narcissen, maar laat het blad gewoon afsterven. Narcissenbladeren kan je beter niet opknopen.

FRUIT
Geef mulch en voeding aan je fruitbomen. Je kan beter organisch materiaal zoals koemest of tuincompost gebruiken. De nieuw geplante boompjes hebben eveneens veel water nodig. Zo ben je later verzekerd van sappig fruit.

BOMEN EN STRUIKEN
Snoei in het voorjaar bloeiende, bladverliezende struiken zoals de forsythia, na de bloeiperiode.
Verwijder zeker 1/3 van de takken, met name de oude exemplaren en de takken die dwars op andere, sterke takken groeien.

GRASVELD
Wanneer het grasveld nog niet gewied en bemest is wordt het nu wel stillaan tijd. Deze maand is ook geschikt voor het herstellen van een oud grasveld of om een nieuw aan te laggen met zaaien of zoden.
Repareer de randen met een kantensteker. Zaai kale plekken opnieuw in met hetzelfde grasmengsel of vul ze op met zoden. Het beschermen van de kiemende zaadjes is wel nodig tegen vogels of huisdieren.
Gebruik hiervoor een net. Gezaaide grassen hebben ruimschoots water nodig!!!

GROENTEN
Maak de zaaibedden klaar en zaai nu gewassen als sla, bieten en worteltjes direct in de grond.
De tere gewassen zoals courgette, maïs en stokbonen zaaien we aan het eind van de maand in potten.
Niet te veel tegelijk. De aardappelen kunnen nu ook geplant worden. Als je ze 15 cm diep plant of een mulch van plastic gebruikt, hoef je de grond niet eerst te spitten.

TUINTIP
Clematis alpina kan veel beter tegen de koude of beschaduwde plaatsen dan zijn grootbladige familieleden. De plant is niet overheersend, maar precies geschikt voor een schutting van 2m hoog of als slingerplant over struiken of om rond een deur te leiden.
In het voorjaar hangen er massa’s kleine bloemen aan die met het lichtste briesje bewegen.
Er zijn cultivars met blauwe, purperen, roze of witte bloemen op de markt. Na de bloei vormt hij kleine, pluizige zaadkopjes. Deze clematis is van nature uit een kruiper en hoeft niet gesnoeid te worden.
Wanneer je wat weinig ruimte hebt, kan je de plant in bedwang houden door hem onmiddellijk na de bloei te snoeien.

Jimaru en Jill