Tuinieren in april deel 2

Magazine  »  Hobby’s (298 artikelen)  »  Tuinieren (56 artikelen)

Maak nu al plannen voor de nazomer. Plan nu al welke kleur je na de zomer in je uitgeputte tuin wil zien.
Koop potten overblijvende planten, asters bijvoorbeeld, of zaai éénjarigen zoals Clarkia’s in potten.

Tere planten zetten wij best in potten en dekken ze af. We voegen wat traagwerkende mest toe aan de potgrond, zodat ze in de zomer een Goeie voeding krijgen. Plant nu ook al je tomaten in potten. Snijd de bodem uit een plastic fles, zet hem tot aan de hals in de potgrond en vul hem met water.
Controleer regelmatig elke dag je kiemende zaden. Haal zaailingen uit de kweekkas en kweek ze op een wat koelere plaats op, maar hou ze wel afgedekt. Het vraagt een beetje meer werk, maar wanneer je al je planten moet kopen, kom je duurder uit.
In deze tijd van het jaar groeien planten in potten, die uit zaad gekweekt zijn of onlangs zijn gekocht, zeer snel . Zie dat de wortels niet komen vast te zitten in de pot, want dan hebben ze geen ruimte meer om te groeien. Verpoot ze naar een pot van een maatje groter en geef ze compost van een goede kwaliteit.

TERRAS
We ruimen nu ook ons terras op en maken het schoon met de hogedrukspuit. Verwijder al het onkruid tussen spleten en voegen. Muren en houtwerk kunnen na de winter altijd een likje verf gebruiken.
Voor de houten terrassen is er een speciaal oliehoudend produkt om te beschermen tegen regen en vochtigheid. Het schilderen van muren, hekken of pergola’s is wel noodzakelijk, want nog even en we moeten onze klimplanten er langs leiden. Kies en plaats je potten en je tuinmeubelen die je wil gebruiken. Het is nog wel even te vroeg om tere plantjes uit te planten, maar zet de potten al maar op de plaats waar ze moeten komen. Zorg er ook voor dat de haakjes en gieters in orde zijn. Op een beschermd plaatsje op het terras kan je tere planten laten wennen aan de omstandigheden van buiten,
doch haal ze liefst ‘s nachts nog maar naar binnen of bedek ze met een dubbele laag tuinfleece.

WATERPARTIJ
Uit een set of een eigen ontwerp is een waterpartij snel gemaakt voor een muur of een terras. Het geeft direct een heel andere kijk op je tuin. Indien dit al is gebeurt of je hebt een vijver, geef deze dan nu ook maar eens een flinke beurt. Overwoekerde of dichtgeslibte vijvers hebben een schoonmaakbeurt of zeker herstellingen nodig. Dit moet zeker deze of volgende maand gebeuren.

STEKKEN
Planten zoals ridderspoor zijn zeer gemakkelijk op te kweken uit een stek. Zo kan je de planten voor je border vermeerderen. Neem kleine spruiten van de basis van de plant en steek ze in potten met speciale stekgrond. Planten die als kuipplanten verkocht worden ( vorstgevoelige overblijvende planten)
kunnen ook gemakkelijk van stekjes woeden opgekweekt. Goede soorten voor te stekken zijn Osteospermum, Scaevola en margrieten.

TUINTIP
Planten voor bloembedden zijn nu overal te koop. Niet alleen de tuincentra, maar ook in supermarkten, kwekerijen en op de markten. Je kan geld besparen door nu plantjes te kopen en die op te kweken.
Kies welke ruimten en potten je wil vullen, maar kijk ook of ze in de zon of in de schaduw moeten staan.
Planten die tegen gedeeltelijke schaduw kunnen, zijn zeer waardevol, omdat ze niet zo direct aan de uitdrogende effecten van de zon hoeven bloot te staan.
Planten die gedijen in gedeeltelijke schaduw zijn.: – Begonia semperflorens
– Fuchia
– Vlijtig liesje
– Tabaksplant
– Viooltje

BEZOEKERS IN JE TUIN
Wees vriendelijk voor de lieveheersbeestjes. Volwassen lievenheersbeestjes en hun larven (die er uitzien als grijze oorkruipers) zijn de vriend van de tuinman. Ze eten bladluizen en moeten zodoende gekoesterd worden in de tuin. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen als je lieveheersbeestjes ziet, maar zet ze op de bladeren van de planten die last hebben van bladluizen. Wanneer het toch nodig blijkt een bestrijdingsmiddel te gebruiken, kies dan één die weinig schadelijk is voor het milieu.
Deze maand komen de huis- en boerezwaluwen terug. Huiszwaluwen hebben een witte borst en een korte staart. Ze bouwen hun nesten van modder onder dakranden van het huis. Boerenzwaluwen, met hun crémekleurige borst, zie je meestal in de vlucht. Snel en laag vliegend vangen zij de insecten.
Andere tuinvogels kunnen hun nesten in heggen en muurstruiken maken. Stel dan het snoeien uit tot het midden van de zomer.

Jimaru en Jill