Tuinieren is één van de prettigste zaken om te doen. In deze maand is het al tijd om te oogsten.
Niet alleen groenten en fruit, maar ook snijbloemen, kruiden en zaden. Wij denken inderdaad ook al aan het volgende jaar. Werken in de tuin houdt eigenlijk nooit op. Er is altijd wel wat te doen!!
BLOEMEN
Uitgebloemde bloemen dienen wij te verwijderen. Wij begieten nog wel de planten om de bloei te stimuleren. Pluk regelmatig de bloemen van de lathyrus en geef ze flink water en mest.
Snoei vroeg bloeiende bloemenheesters, zoals Kerria, volgens de één op drie methode. Rooi de
baardirissen en deel ze na de bloei als je er te veel hebt. Controleer ook of de uit knollen opgekweekte
dahlia’s goed groeien en verwijder dan de zijknoppen achter de hoofdknop. Dit doen we om later grotere bloemen te verkrijgen.
Nu is het ook tijd om te stekken. Kies daarvoor gezonde planten uit en de dag voor het stekken geef je flink wat water. Het is de moeite waard anjelieren te stekken omdat volwassen planten na één jaar lelijk worden.
Kies jonge, maar niet bloeiende scheuten uit, verwijder de onderste bladeren en snij het einde af met een scherp mes. Zet enkele stekken in een pot met potgrond, geef water en zet ze dan in de lichte schaduw. Palargonium’s kunnen ook worden gestekt, maar de stekken hebben minder water nodig.
BLAD
Snoei de hagen, vooral liguster en buxus. Bind jonge uitlopers van klimplanten en leiheesters op.
Veel soorten heesters kunnen nu al worden gestekt zoals hebe, Excallonia en heide.
GRASVELD
Ga door met het maaien als het gras nog groen is en goed groeit. Wanneer je ziet dat het lichtbruin begint te worden mag men niet meer maaien.
FRUIT
Pluk nu ook het zachte fruit zoals frambozen en bessen. Zwarte bessen plukken en snoeien.
Snoei eerst drie of vier oudere takken en pluk dan de bessen. Snoei het blad van de aardbeien na de oogst terug.
GROENTEN
Ga gewoon door met het oogsten van de groenten. Courgettes en bonen zijn jong het lekkerst. Ze blijven dragen wanneer je regelmatig de vruchten plukt. Sjalotten en knoflook kunnen ook worden geoogst als het blad volledig geel en verdroogd is.
KAS
Geef de tomaten voldoende water en mest. Verwijder de bladeren die de vruchten bedekken zodat de vruchten beter kunnen rijpen.
KRUIDEN DROGEN
De bladkruiden kunnen geplukt en gedroogd worden. Wij denken hier aan laurier, salie en lavendel.
Plukken doen wij als de planten op hun mooiste zijn voordat de zomerbuien of onweer de planten beschadigen. Andere kruiden kunnen worden gestopt of gesnoeid zodat ze niet gaan bloeien.
ZADEN OOGSTEN
Zaden moeten rijp zijn, wacht daarom tot er wat zaad valt of breng een papieren (geen plastiek) zak
aan over de zaadkoppen en bind het vast rond de steel. Je kan de zaden best drogen op een zonnige vensterbank en bewaar ze in papieren enveloppen of briefomslagen. Schrijf er de naam van de plant en het oogstjaar op. Bewaar je zaad op een koele, droge plaats.
ZOMERSNOEI
Zorg ervoor dat de zomersnoei van rankende rozen (ramblers) en leiappels voor het einde van de maand is gebeurd. De blauwe regen moet ook worden gesnoeid. Snoei de jonge scheuten terug tot op zes knoppen. Ook de vuurdoorn (Pyracantha) wordt gesnoeid in deze maand omdat de zon dan beter bij de bessen kan komen.
TIP
Japanse irissen (Iris ensata,syn.Iris koempfer) zijn hartje zomer op huin mooist en bloeien dus later dan de meeste irissen. De bloemen zijn wit, blauw, roze, rood of violet, afhankelijk van de cultivar en vaak zijn ook twee kleuren gecombineerd. Een paar irissen in een vaas geven je de gelegenheid om ze eens van dichterbij te bekijken. Let vooral op de details zoals de mooie tekening in de bloemen.
Iris ensata “Variegata” heeft een interessant wit-grijsgroen gestreppt blad en mooie paarse bloemen.
Bij het planten moet de vlezige dikke wortel (rizoom) ongeveer 5 cm onder de grond worden geplant, in tegenstelling tot de izomen van de baardirissen die gedeeltelijk boven de grond moeten staan.
Jimaru en Jill+