Tuintips voor september

Tuin augustus
Tuin augustus

De rubriek ‘Tuintip van de maand…” is vanaf nu een maandelijkse rubriek. Iedere maand krijgt u tuintips over  wat u niet en wat u vooral wel in de tuin kunt doen. Een mooie tuin aanleggen kan iedereen. Zorgen dat de tuin er volgend seizoen beter uitziet is een kunst

U kunt in september hagen zoals Taxus, Carpinus, x Cupressocyparis leylandii, nog een tweede keer snoeien. Let hierbij wel op de vorm en snoei niet te kort op oud hout. De haagbeuk of Ligustrum kunt u ook nog een keer snoeien. Des te later u Buxus snoeit des te minder ze later uitlopen. Eén voordeel, Buxus mag tot begin oktober worden gesnoeid.

Veel eenjarige zijn nu bijna uitgebloeid en kunnen worden verwijderd. Laat de tweejarigen als ze nog bloeien gewoon doorgaan. Bij een zachte winter kunnen ze het volgende jaar opnieuw in bloei komen.

Geef vaste planten de ruimte om uit te groeien. Als ze drie jaar oud zijn kunt u ze eventueel scheuren. Knip de bloemstelen pas na de winter af.

De eerste bolgewassen bloeien al in september. Vooral Crocus en herfsstijlloos laten hun mooie bloemen zien. Let bij het planten van Sneeuwklokjes, Winteraconieten en dergelijke op dat u de bollen op juiste diepte plant. Dit verschilt namelijk per soort.

Bladhoudende heesters kunt u het beste in september planten. Let er bij de aanschaf op dat de plant een goed doorwortelde kluit heeft. Graaf een groot gat, maak als de plant in het gat staat de gaaslap los en verwijder deze. Vul het gat met grond en drukt dit stevig aan. Geef de plant water en besprenkel de eerste paar dagen het blad met water (Ook in een droge/warme periode).

September is ook een goede tijd om coniferen aan te planten. De hoge grondtemperatuur en de lage verdamping zorgen ervoor dat de plant voor de winter weer goed is geworteld.

Laat deze maand geen maaisel op het gazon liggen. De hoge luchtvochtigheid kan leiden tot een natte pap.  Deze pap kan gaan rotten waardoor u schimmel in uw gazon krijgt. U kunt het afgemaaide gras beter als mulchlaag tussen de heesters gebruiken. Tot begin oktober is het mogelijk om een nieuw gazon te leggen en kale stukken in te inzaaien.

Bron: Dutch flower link