Twaalf triathlons voor het Gehandicapte Kind in 2020

Han Poppema - Fotograaf: Jorèn Kroon
Han Poppema – Fotograaf: Jorèn Kroon

Docent lichamelijke opvoeding Han Poppema gaat komend jaar elke maand een triathlon doen, telkens in een andere provincie. Hij doet dat om geld in te zamelen voor het Gehandicapte Kind. Hij start op 2 januari in Groningen.

Extreme uitdaging
Achtereenvolgens 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42 kilometer hardlopen: onder de naam ‘TwaalfTwintig’ gaat Han Poppema het in 2020 twaalf keer doen. Zo zwemt, rent en fietst hij in een jaar heel Nederland door. Niet met georganiseerde triathlons maar alleen, via bestaande parcours en zelf gekozen routes. Met deze extreme uitdaging wil hij kinderen met een handicap helpen om ook te kunnen sporten.

‘Unable to sport’
Poppema kwam op het idee tijdens de ICON, een extreme triathlon in Italië waar hij aan meedeed: “De organisatie vroeg me voor de start op een papiertje te zetten wat mijn ergste nachtmerrie zou zijn. Het briefje moesten we dan bij de finish in een vuurkorf gooien. Voor ik het wist stond er: ‘Unable to sport’. Op de een of andere manier heb ik het briefje in mijn zak gehouden en kwam ik het later weer tegen. Toen wist ik dat ik iets wilde gaan doen voor kinderen die niet kunnen sporten.”

RaceRunners
Bijdragen aan de actie kan via www.twaalftwintig.nl. Met de donaties zal het Gehandicapte Kind RaceRunners aanschaffen voor atletiekverenigingen. Een RaceRunner is een soort driewiel-loopfiets waarmee veel kinderen die in een rolstoel zitten toch kunnen lopen en zelfs rennen. Dankzij dit hulpmiddel kunnen ook deze kinderen sporten bij een gewone atletiekvereniging. Daarmee wil de stichting niet alleen sporten stimuleren, maar er ook voor zorgen dat kinderen met en zonder handicap elkaar ontmoeten en vriendschappen sluiten bij de sportclub. Veel kinderen met een handicap zijn namelijk eenzaam doordat reguliere activiteiten zoals sport of school voor hen niet toegankelijk zijn.

Over Han Poppema
Han Poppema is geboren in Utrecht (1968) en heeft de Academie Lichamelijke Opvoeding gedaan in Groningen. Hij woont in Linschoten en werkt in Woerden op het Kalsbeek College Bredius als docent. Hij is getrouwd met Inge en ze hebben drie kinderen. Han kwam voor het eerst in aanraking met triathlon in 2006. Inmiddels heeft hij een flinke lijst met triathlons en een aantal extreme krachtmetingen op zijn naam staan.

Over het Gehandicapte Kind
De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind is het goede doel voor kinderen met een handicap in Nederland. De stichting helpt hen om samen met leeftijdgenootjes te kunnen spelen, leren en sporten, onder het motto ‘Geen kind zonder vriendjes’.

Bron: het Gehandicapte Kind