Valencia in vuur en vlam tijdens Las Fallas

Het meest spectaculaire en vurige feest van de Spaanse regio Valencia staat weer voor de deur: Las Fallas. Van 16 t/m 19 maart zal ieder die de stad bezoekt worden overspoeld door verschillende uitbundige straatfeesten, kookwedstrijden, enorme poppen van papier maché en niet te vergeten het kleurrijke vuurwerk.

Het van oorsprong middeleeuwse ritueel is door de jaren heen uitgegroeid tot HET feest van het jaar voor elke Valenciaan en trekt jaarlijks vele toeristen. De verschillende buurten van Valencia strijden tijdens dit feest om de titel van “Fallas koningin” om vervolgens de enorme zelfgemaakte sculpturen op 19 maart op spectaculaire wijze te verbranden met vuurwerk.

Terug naar het begin
Las Fallas, betekent letterlijk ‘De Vuren’ en is oorspronkelijk een heidens ritueel uit de middeleeuwen om het kwaad te verbranden. Later is het ritueel door de katholieke kerk geconfisceerd en gekoppeld aan de viering van de heilige St. Jozef, de beschermheilige van de timmerlieden. Het spectaculaire verbrandingsritueel ontwikkelde zich door de jaren heen tot de viering van het einde van de donkere koude winterdagen en het begin van de lente. Tijdens dit ritueel verbrandden de ambachtslui van Valencia houten kandelaars. In de lente werden deze kandelaars naar buiten gebracht met oude kleren aan en maskers op. Nu, eeuwen later, zijn de kaarsenstandaards vervangen door enorme standbeelden van papier maché en zijn de kleine brandjes uitgegroeid tot een waar vuurwerkspektakel. Tijdens de Fallas spettert het in Valencia van de kleurrijke optochten, processies, gigantische beeldhouwkunstwerken – de Fallas – en vreugdevuren.

Valenciaanse saamhorigheid
Valencianen houden van feesten en daar is het feest “Las Fallas” een duidelijk voorbeeld van. Tijdens het feest staat de stad gedurende een aantal dagen letterlijk in brand met vreugdevuren, vuurwerk en explosies. De Fallas is onder de Valencianen het meest spectaculaire feest van het jaar en dit zorgt ervoor dat de bewoners er elke keer weer voor de volle 100 procent voor gaan. Ieder jaar weer heerst er een enorm saamhorigheidsgevoel onder de verschillende Valenciaanse buurten. Elke buurt van de stad heeft haar eigen Casal Faller, een lokale festivalorganisatie, waar het gehele jaar door geld wordt ingezameld om uiteindelijk een Falla te maken. Op de vooravond van de prijsuitreiking eten en drinken zij gezellig samen buiten, terwijl ze de puntjes op de i zetten voor de presentatie. De Falla, bestaande uit een enorme pop van papier maché, zal uiteindelijk meedoen aan de parade om vervolgens te worden afgebrand door het afsteken van vuurwerk.

Prijsuitreiking
Op de ochtend van 17 maart verzamelt een kleurrijke massa zich op de Plaza del Ayuntamiento in Valencia voor de grote prijsuitreiking. De verschillende buurten maken elk een pop om te strijden om de titel van Fallas koningin en Fallas kinderkoningin. De dames zijn gehuld in schitterende zijden jurken en behangen met adembenemend mooie juwelen. Dezelfde avond huldigen de Valencianen hun patroonheilige Maria. Haar metershoge standbeeld bij de basiliek is daarna omgeven door een ongekende bloemenweelde.

Vurig Valencia
Fallas begint officieel de laatste zondag van februari met een openingsfeest ‘La Crida’ bij Torres de Serrano en eindigt op 19 maart 2010 met ‘La Crema’. Het meest spectaculair zijn de feesten tijdens Fallas tussen 16 en 19 maart 2010. Het is dan een week lang één groot feest met overal in de stad muziekoptredens, paella kookwedstrijden op straat, veel drank en heel veel vuurwerk. Hoogtepunten van Fallas zijn onder andere het aanbieden van bloemen aan de heilige maagd op 17 en 18 maart op Plaza de la Virgin en de Nit del Foc (nacht van het vuur) op 19 maart om 01:30 uur. Dit is de grootste vuurwerkshow tijdens Fallas en vindt plaats rondom het Turia park.