Van Ayurveda genieten in Twente op Landgoed Weldam

Magazine  »  Gezondheid (985 artikelen)  »  Wellness (19 artikelen)

_
___
_
___

Wel-zijn met jezelf

In de huidige hectische tijd waar ziekten en burnout’s op de loer liggen om voor lange tijd je leven te ontwrichten, is het noodzaak om lichaam en geest in harmonie te brengen of nog beter: in balans te houden. We worden overspoeld met goedbedoelde raadgevingen, is het aanbod aan ontspanningscursussen niet te overzien en geven we kapitalen uit aan pilletjes die ons energie en happiness beloven. Was het allemaal maar zo eenvoudig. In een maatschappij waar `druk-zijn’ een cliché antwoord is en je er niet bij hoort als je dat juist niet bent of niet wilt zijn. Het lijkt wel alsof `druk-zijn’ trendy is, zelfs een statussymbool is.

Hoe dan ook, het is alles behalve goed voor je lijf, geest en ziel en je moet het eigenlijk dus ook helemaal niet willen. Laten we gewoon eens wat meer tijd aan onszelf besteden. Tenslotte moet je eerst goed voor jezelf zorgen om nadien een ander goed van dienst te kunnen zijn. De Indiase gezondheidsleer Ayurveda zou hierbij een uitstekende hulp en toevoeging kunnen zijn. ’Ayus’ wat leven betekent en ‘Veda’ hetgeen kennis, inzicht, weten betekent, samen vormt dit de kernzin ‘weten wie je bent’. Een kort maar uiterst belangrijk zinnetje, want weten we wel echt wie we zijn en wat we willen? Door meer rust en balans in ons leven te brengen komen we dichter bij deze antwoorden. De Ayurveda kan je daarbij helpen.

Sylvia Lotte uit het Twentse Hengevelde heeft zich sinds 1998 helemaal gespecialiseerd in de Ayurveda. Jaren werkte zij in de gezondheidzorg maar ontdekte dat haar hart dichter bij de mens persoonlijk lag. Ze wilde meer aandacht kunnen geven en vond dit in de oude Indiase gezondheidsleer. Naast schoonheidsspecialiste ontwikkelde zij zich als Ayurveda-master, Ayurveda trainer en docent welzijn en in 2000 startte zij haar eigen praktijk.

Op een goddelijk plekje op het landgoed Weldam maakte zij haar dromen waar en creëerde zij een waar Ayurvedisch paradijsje; het kuuroord Ayurveda Twente. Naast het opknappen van de in de bossen gelegen oude boerderij werkte ze hard om haar cliënten het naar de zin te maken, even weg van alle drukte en dagelijkse beslommeringen. Inmiddels zijn de grootste verbouwingen afgerond en zijn daar waar vroeger de koeien stonden prachtige en comfortabele behandelkamers ontstaan. De oude deel is getransformeerd tot een rustgevende en sfeervol ingerichte zitruimte. Op de vroegere hooizolder zijn luxueuze slaapkamers gecreëerd en een ruimte waar onder meer yogalessen worden gegeven.

In Twente, het ‘landgoed’ van Nederland, in het zo typische coulisselandschap, verwelkomt Sylvia en haar medewerkers iedere gast persoonlijk en dat geeft meteen al een heel vertrouwd en warm gevoel. De kippetjes scharrelen op het erf en de witte was wappert aan de ouderwetse drooglijn. Het lijkt net of de tijd een beetje stil is blijven staan of beter gezegd; stil gáát staan. Tijd nemen voor jezelf, stil staan bij jezelf. Hier hoef je even helemaal niets dan alleen maar genieten. Onder het genot van een glas ayurvedische thee vindt er een intakegesprek plaats waarbij enkele vragen worden gesteld die van belang kunnen zijn voor de behandelingen. De ayurvedische kruiden voor de oliën en crèmes die gebruikt worden tijdens de behandelingen alsook de ingrediënten voor de eventuele maaltijden worden namelijk afgestemd op jouw persoonlijke dosha’s.

Bij Ayurveda Twente kun je niet alleen terecht voor ayurvedische massages als Veda, Abhyanga, Navarakizi, De Ghee Abhyanga, De Marma en De Svedana, maar ook de steeds populairder wordende reinigskuur Pancha Karma biedt Sylvia en haar team aan. Bij deze intensieve kuur verlaat de verontreiniging het lichaam, waarna het natuurlijk evenwicht weer kan worden hersteld. Je verblijft dan twee tot vijf dagen in de luxe verbouwde boerderij in een rustgevende ambiance op het Landgoed Weldam. Het verblijf is geheel verzorgd en de maaltijden zijn, volgens Ayurvedische receptuur, geheel afgestemd op je dosha’s. Evenals bij de verschillende meerdaagse arrangementen, of yogaweekend kun je tussen de behandelingen of lessen door eindeloos wandelen of fietsen in de betoverende omgeving van Twente en de Achterhoek, want de voormalige boerderij grenst bijvoorbeeld aan het Havezatenpad en op steenworpafstand van het karakteristieke en gezellige stadje Diepenheim. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om rustig te genieten in of buiten de boerderij en ontspannen te lezen in een relaxstoel buiten in het zonnetje, waarbij de zuivere Twentse buitenlucht je longen vullen en de talrijke vogels de achtergrondmuziek verzorgen.

Sylvia Lotte werkt nauw samen met de Erik Eshuis, een paardenman in hart en nieren. Een bijzonder mens deze ‘Horse didakt’ zoals hij zichzelf wel eens noemt. Samen met Sylvia heeft hij een schitterend nieuw concept bedacht waarbij de paarden Zorro en Kidon een belangrijke rol vervullen; Ayurveda & Ashwa. Ashwa betekent paard en sluit uitstekend aan bij datgene wat Sylvia al aanbiedt bij Kuuroord Ayureveda Twente. Paarden zijn zeer sensitief en voelen feilloos aan hoe de mens in elkaar steekt en pikken de signalen op waar men zich zelf soms nog eens niet van bewust is. Doordat Erik zo verbonden is met zijn dieren ‘leest’ hij als het ware het paard en vertaalt het in ‘mensentaal’. Door dit nauwe contact tussen mens en paard ontstaat er een bijzondere band ook al heb je normaal gesproken helemaal niets met paarden en, ben je er misschien zelfs bang voor. Het paard spiegelt je zonder dat je er erg in hebt. Je zult verstelt staan wat Erik zoal ‘leest’ in het gedrag en lichaamstaal van het dier en dus in jou en waardoor jij jezelf beter leert kennen..

Rust, stilte, ontspannen, de weg weer terugvinden naar jezelf in lichaam, geest en ziel. Alle fysieke en mentale ballast wordt opgeruimd en je zult je herboren voelen na een paar dagen verwennerij bij Ayurveda Twente. Gun het jezelf…


Speciale arrangementen:

Ayurveda voorjaars detox-week
o.l.v Robert Swami Persaud en Sylvia Lotte: 19-24 maart 2012

Ayurveda & Ashwa week i.s.m. Erik Eshuis: 21- 25mei 2012


Wat is eigenlijk ayurveda?
De Ayurveda is nog betrekkelijk onbekend in Nederland terwijl het toch al vele, vele eeuwen oud is. Mede dankzij Ayurvedisch arts Robert Hrimân Swami Persaud beginnen steeds meer Nederlanders en Vlamingen kennis te maken met deze bijzondere levenswijze. Hij is de oprichter van het
Ayurveda Health Center in Nijmegen en geeft naast medische Ayurveda-consulten ook lezingen en cursussen. Robert Hrimân Swami Persaud heeft al meerdere boeken geschreven over de Ayurveda evenals boeken over andere (spirituele) boeiende onderwerpen.

De Ayurveda is een levenswijze die er voor kan zorgen dat je in balans blijft of weer in balans geraakt en dit kan onder meer door het nuttigen van eten en drinken dat op jouw persoonlijk is afgestemd. Tenslotte is ieder mens uniek. In de Ayurveda zijn de elementen aarde, water, vuur, lucht en ether(sfeer) het allerbelangrijkste. Een Ayurvedisch geneesheer kan door middel van polsonderzoek en goede observatie de persoonlijke constitutie (lichamelijke gesteldheid) in kaart brengen en daarbij de dosha’s vaststellen. Dosha’s zijn de drie krachten die te kennen geven hoe jij je voelt in lichaam en geest. Deze drie krachten, Kapha, Pitta en Vata, bepalen ook welk type je bent. Zo staat Kapha voor de elementen aarde en water. Mensen waarbij Kapha de toon aangeeft hebben meestal een forse lichaamsbouw, hebben neiging tot overgewicht, zijn zelden ziek, zijn tolerant. Pitta vormt het element vuur en betekent bewegelijkheid, dynamisch, ambitieus, ordelijk. Vata (element lucht ) types zijn doorgaans slank, flexibel, enthousiast, onregelmatige eter, rusteloos. Het belangrijkste is om deze dosha’s in balans te houden, door onder meer de juiste voeding te eten die bij het type dosha past. Maar hoe weet je nu welk type je bent en of je dosha’s in balans zijn?

Een bezoek aan een ayurvedisch arts geeft veel verheldering en kan jou precies vertellen waar eventueel de schoen wringt. Een goed onderwezen en gediplomeerd ayurveda-therapeut kan echter uitstekend een algemene check-up doen indien er geen problemen zijn. De therapeut zal, mocht dit blijken, de cliënt altijd doorverwijzen naar een ayurvedisch arts.


Over de paardenman Erik Eshuis vertel ik jullie binnenkort meer…

Bekijk de film ‘Energiek door Ayurveda’ deel 1 en 2Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Artikel links