Van bekende snack eet je minder

Gezondheid > Gezondheid

(527 artikelen)

BAARN – Als kinderen een snack al kennen, verwachten ze dat deze beter vult. Van een onbekende snack nemen ze vaker een te grote portie. Deze ontdekking onthult een van de oorzaken waardoor sommige kinderen teveel eten.

“Vanuit eerder onderzoek bij volwassenen weten we dat zij een bepaalde verwachting hebben over hoe goed voedsel vult. Deze verwachting beïnvloedt de grootte van de portie die we nemen: als je denkt dat iets flink vult, neem je er minder van.”, aldus onderzoeker dr. Charlotte Hardman.
Onderzoek
Zeventig kinderen van elf en twaalf jaar deden mee aan het onderzoek. Via een computerprogramma gaven ze aan hoe vol ze dachten te raken van allerlei snacks. Daarnaast gaven ze aan hoe vaak ze deze snacks eten.

Bekendheid
De onderzoekers ontdekten dat bekendheid met de snack de kinderen helpt voorspellen hoe vullend een snack is. Daardoor nemen ze eerder een normale portie. Kinderen die bepaalde snacks niet vaak aten, gingen af op de grootte van het product en zouden daardoor vaker te grote porties nemen.

Snacks
“Kinderen een ruime keuze aan snacks voorschotelen maakt het hen moeilijk om te voorspellen hoe vol ze zullen raken. Als je je kind al snacks geeft, kun je dus beter steeds dezelfde snack aanbieden.”, voegt dr. Hardman toe.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.


Dit artikel doorsturen
Geplaatst door Vijftigplusser
03 oktober 2011 18:45
18 keer bekeken.