Van God los De expositie over de onstuimige jaren zestig, impressie

Kerkgangers worden geconfronteerd met demonstrant die oproept kinderen in te enten tegen polio, Elspeet 1966, ANP
Kerkgangers worden geconfronteerd met demonstrant die oproept kinderen in te enten tegen polio, Elspeet 1966, ANP

De jaren zestig geldt als een van de meest revolutionaire én religieuze periodes uit de Nederlandse geschiedenis. Aan het begin van het decennium was de invloed van de kerk op het dagelijks leven nog alom aanwezig. Hoe dat alles radicaal veranderde zie je tot 28 augustus 2022 in Museum Catharijne Convent in Utrecht.

In de jaren zestig golden periodieke onthouding en ‘’voor het zingen de kerk uit’’ als enige middelen voor geboortebeperking. Integendeel: vrouwen gingen massaal aan de pil. De kerk verbood het maar Monseigneur Bekkers noemde het ‘’een zaak van het eigen geweten.’’ Daaraan dankte de pil de bijnaam ‘’Lekkers van Bekkers.’’

Beeldenstorm
Nederland kreeg te maken met een beeldenstorm. Mariabeelden werden in stukken gehakt, altaren verdwenen eveneens al het andere dat viel onder de noemer ‘’overdreven vroomheid. ’’ Homoseksualiteit werd voorzichtig bespreekbaar en priesters traden massaal uit wegens het celibaat. Raakte Nederland van God los?

Tv-dominees en opzwepende bijeenkomsten
In 1960 behoorde Nederland nog tot de meest christelijke landen van Europa, maar nergens ging de leegloop van de kerken zo snel. Zo werd Nederland van het braafste jongetje van de klas het enfant terrible van de katholieke kerk.
Dit alles onder grote belangstelling van de internationale pers. Maar wie denkt dat religie in dit onstuimige decennium met een sneltreinvaart uit Nederland verdween, zit ernaast. De jaren zestig waren ook de tijd van invloedrijke tv-dominees, religieuze bestsellers, beatmissen, zenboeddhisme, opzwepende evangelische bijeenkomsten en experimentele kerkbouw.

Conservatief en progressief

Zelfs provo gebruikte christelijke taal en ook de reformatorische zuil kwam in deze periode op. Nederland was veel religieuzer dan vaak wordt gedacht! De expositie Van God los? stelt in beeld en geluid het geloof en de traditionele invulling daarvan ter discussie.
De eeuwenoude hechte band tussen het instituut kerk en het geloof bleek niet langer vanzelfsprekend. Wat kwam daarvoor in de plaats? De expositie toont zowel de ludieke en vernieuwende geluiden als de conservatieve tegenbewegingen.



Artikel links