Vandaag ontvangen door het Van Gogh Museum Judith van Gustav Klimt

 Amsterdam verwelkomt Judith van Gustav Klimt, Credits: Elvin Boer
Amsterdam verwelkomt Judith van Gustav Klimt, Credits: Elvin Boer

Het wereldberoemde schilderij Judith (1901) van Gustav Klimt arriveerde vandaag vanuit Wenen in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het werk is daar vanaf 7 oktober te zien in de langverwachte tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt

Nooit eerder was er in Nederland zo’n groots opgezet overzicht van het werk van Klimt te zien met iconische topstukken van over de hele wereld, zoals Judith (1901), Emilie Flöge (1902) en Waterslangen II (1904). Veel van de werken die in de tentoonstelling te bewonderen zijn worden wegens hun kwetsbaarheid amper uitgeleend.
Decoratieve oramenten
Gustav Klimt (1862 – 1918) is wereldberoemd vanwege zijn schilderijen met goud en decoratieve ornamenten, zijn universele symboliek en zijn afbeeldingen van sterke vrouwen. Judith is geïnspireerd op de gelijknamige heldin uit de Bijbel die het hoofd van Holofernes afhakt om haar volk te bevrijden. Klimt brengt Judith naar zijn eigen tijd en verbeeldt haar als moderne, zelfverzekerde Joodse vrouw die mannelijke agressie overmeestert.

De tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt is een samenwerking met het Belvedere Museum in Wenen en is van 7 oktober 2022 t/m 8 juni 2023 te zien in het Van Gogh Museum.

Artikel links