Varen in sloepenparadijs Het Hollands Plassengebied

Kaag
Kaag

Het Hollands Plassengebied ontwikkelt zich steeds meer tot een sloepenparadijs. Er zijn zelfs drijvende toiletten en boten voor rolstoelen. Een mooie route stel je samen met de knooppuntnummers op een kaart van het sloepennetwerk. Tijdens een bijeenkomst van Hollandia Netwerk op 30 mei ontdekten we dit gebied.

fluisterboot Kaagervaaring
fluisterboot Kaagervaaring

Het Hollands Plassengebied bestaat uit aaneengesloten meren te midden van Hollandse polders. Je ziet dan ook vooral weilanden, boerderijen en molens. Om Het Hollands Plassengebied zo goed mogelijk te ontdekken ontwikkelde het sloepennetwerk een digitale vaarkaart en een app.

Fluisterboot Kaagervaaring ook voor rolstoelen
Aan boord van de rolstoeltoegankelijke fluisterboot Kaagervaaring voeren we zelf over de Kagerplassen van knooppunt 30 naar 35 en 40. Evenals de salonboot vertrok deze vanaf de aanlegsteiger bij stiltecentrum De Stal.

Hollands Plassengebied: op De Kaag valt veel te ontdekken
Op De Kaag zelf valt veel te ontdekken. Wil je nadenken over het leven of gewoon tot rust komen dan biedt bezinningscentrum De Stal op de Kaag daartoe alle mogelijkheden. Je kunt hier ook fijn vergaderen of andere groepsactiviteiten organiseren.
Even verderop kom je bij De Kaagse Boer. Ze maken hier al sinds 1850 de echte Leidse kaas met het keurmerk de Leidse sleutels. In hun museum ontdek je meer hierover. Ook bieden ze Bed & Breakfast.
Heb je interesse in oude schuiten? Dan is Scheepstimmerwerf “Klaas Hennepoel” een aanrader. Ze stellen zich tot doel oude vaartuigen, materialen en scheepsbouwtechnieken in stand te houden. Je ziet hier tjotters, schouwen, roeiboten en nog veel meer.

Sloepenparadijs Hollands Plassengebied: Vaarroutes voor elk wat wils
Het Sloepenparadijs kent verschillende vaarroutes, zoals:
● De Bollenstreek; vanuit Haarlem en Leiden vaar je door de Bollenstreek. In HIllegom vaar je door het hart van het dorp. In Katwijk loop je vanaf de aanlegsteiger zo naar het strand. Ook kom je door de historische kern van Katwijk;
● Teylingen; om lekker te ontspannen is de vaarroute Teylingen een aanrader. Je komt langs de waterrijke dorpen Warmond, Ssasenheim en Voorhout. Vooral het in de drukke Randstad gelegen plaats Warmond is een oase van rust;
● Leiden waterstad; De historische binnenstad van Leiden heeft een waternetwerk van grachten en singels met een totale lengte van 28 km;
● Molentocht; een van de 2 of 3 daagse sloepentochten;
● Zelf een route samenstellen; de sloepenapp geeft plekjes aan om aan te meren, een museum e.d. te bezoeken, om lekkere te eten en drinken en te overnachten.

Wist je dat?
Wist je dat bijna alle Hollandse steden aan het Hollands Plassengebied liggen?


Bij Bezinningscentrum De Stal
Bij Bezinningscentrum De Stal

Kagerplas
Kagerplas

Kaasmakerij de Kaagse boer
Kaasmakerij de Kaagse boer

B&B de Kaagse Boer
B&B de Kaagse Boer

Artikel links