Veilig in en om de auto

Veiligheidshesjes, gevarendriehoeken, lifehammers. In veel landen bent u verplicht om deze en andere zaken in uw auto te hebben.

advertorial  

Win nu 1 van de 5 Citytrips naar Praag!
Test als eerste Nederlander de ŠKODA Citigo tijdens een geheel verzorgde reis naar Praag.
Bekijk de actie online

In Nederland geldt die verplichting niet. Maar bij pech onderweg bent u wel verplicht om een gevarendriehoek te plaatsen als de waarschuwingslichten (alarmlichten) van uw auto niet werken. En waar haal je dan zo snel die gevarendriehoek vandaan? Een lifehammer kan letterlijk het verschil maken tussen leven en dood als u bij een ongeluk uw autoruit moet verbrijzelen en/of de veiligheidsgordel door wilt snijden. Dus ook al is het ons land niet verplicht, het is wel een stuk veiliger om deze, soms levensreddende zaken toch in uw auto te hebben.

Basisuitrusting auto

  • Reflecterende veiligheidshesjes. In sommige landen moet er voor elke passagier één zijn die zij aanmoeten zodra ze in geval van pech of ongeval buiten de auto zijn.
  • EHBO/verbandtrommel. Let er wel op dat deze voldoende gevuld en compleet is.
  • Lifehammer. Liefst twee: één onder handbereik van de bestuurder, één voor de passagier.
  • Gevarendriehoek.
  • Brandblusser. In sommige landen verplicht.

Overleven bij pech
Daarnaast is een noodpakket, zeker in de winter of onderweg naar de wintersport, geen overbodige luxe. Er kunnen onderweg immers altijd onverwachte dingen gebeuren. U kunt in lange files komen, uw auto kan ermee ophouden of door extreme weersomstandigheden wordt het onmogelijk om verder te rijden.

Handig om bij u te hebben

  • Voldoende eten en drinken.
  • Warme/isolerende dekens.
  • Waxinelichtjes en aansteker/lucifers. Geven warmte als de kachel van uw auto om welke reden dan ook het niet meer doet.
  • Zaklamp(en). Ook handig als u bijvoorbeeld in het donker sneeuwkettingen om uw banden moet leggen.
  • Eventueel een noodoplader voor uw mobiele telefoon.

In het buitenland
Het is niet altijd duidelijk of de verplichtingen om hesjes, gevarendriehoeken, brandblussers en verbandtrommels in uw auto te hebben ook voor buitenlanders gelden. Om in het buitenland onaangename discussies met de politie en een boete te voorkomen raadt de ANWB aan om ervoor te zorgen dat u de verplichte attributen bij u hebt.

De verplichtingen in Europa

Brandblusser:
België, Bulgarije, Estland, Griekenland, Letland, Litouwen, Polen, Rusland, Turkije en Wit-Rusland.


Gevarendriehoek verplicht in:
België, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Italië, Denemarken, Finland, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Letland, Macedonië, Oostenrijk, Polen, Luxemburg, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (2 als u een caravan of aanhanger achter uw auto heeft), Tsjechië, Turkije, Zwitserland en Zweden.

Verbanddoos:
België, Estland, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Joegoslavië, Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije.

Veiligheidsvesten:
deze moeten voldoen aan de Europese norm EN471, klasse 2.
België, Luxemburg, Oostenrijk, Kroatië, Italië, Slovenië, Hongarije, Spanje, Portugal en Frankrijk.

Reservelampen:
Verplicht in Duitsland, sterk aanbevolen in Frankrijk en Italië.

Meer informatie over veiligheidsmaterialen in de auto? Ga naar www.rijvoorbereid.nl!

Alle artikelen over dit thema

 

rij voorbereid