Veilig online de beste virusscanner ben je zelf

Natuurlijk bescherm je je pc met een virusscanner. Maar de beveiliging van je computer is niet iets dat je één keer instelt en daarna kunt vergeten. En zelfs het beste antivirusprogramma kan iets missen. Veilig online begint dan ook met gezond verstand. Vijf tips om ellende te voorkomen.



Hou de deur dicht
Geef maar toe: ook jij klikt wel eens op ‘remind me later’ als je systeem om een update vraagt. Niet meer doen! Door verouderde versies van programma’s te gebruiken zet je de digitale deur van je computer op een kier voor nieuwsgierige vreemden. Sla ook nooit persoonlijke gegevens op. Geen kopietjes van je paspoort, identiteitsbewijs, je digiD- of burgerservicenummer. Daarnaast kun je alle data op je harde schijf versleutelen door middel van encryptie. Zelfs als je dan bestolen wordt, kunnen de dieven er niets mee. Encryptieprogramma’s vind je via Startpagina.

Surf altijd met de ‘s’ van secure
Ook het internetverkeer gaat steeds vaker via encryptie. Dit betekent dat de data die je verstuurt en ontvangt, wordt afgeschermd voor pottenkijkers. Dit is helemaal belangrijk bij websites die gevoelige informatie verwerken, zoals banken, e-mailproviders en webshops. Je herkent een beveiligde verbinding aan het slotje in de adresbalk van de browser en ‘https://’ voor de website.

Tip: om zeker te weten dat je nooit meer onveilige websites bezoekt, installeer je HTTPS Everywhere. Een programma voor de browser dat – indien mogelijk – een beveiligde https-verbinding tot stand brengt in plaats van een normale onbeveiligde http-verbinding. Makkelijk te installeren en een veilig idee. Surf je via Startpagina, dan weet je dat alle sites vooraf gecontroleerd zijn.

Verander je wachtwoorden
Wachtwoorden zijn de sleutels tot jouw gegevens. Het is essentieel om die eens in de paar maanden te veranderen. En dan niet voor elke website hetzelfde wachtwoord te kiezen natuurlijk. Kies altijd een volstrekt willekeurig wachtwoord en gebruik geen namen of belangrijke datums. Maak lange wachtwoorden en gebruik combinaties van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Er zijn programma’s die de wachtwoorden voor je kunnen opslaan. Deze wachtwoordprogramma’s vind je via Startpagina. Maar ook hier geldt: het veiligst kun je al je wachtwoorden offline bewaren. Dus als je ze verandert, schrijf ze dan direct op een papiertje en stop dat diep in de la van je bureau. Voor de zekerheid.

Back up in de cloud
Het ‘gijzelen’ van je gegevens is momenteel de grootste nachtmerrie van … tja, van iedereen eigenlijk. Want wie werkt er nou nooit met een computer vandaag de dag? Met zogenaamde ransomware worden je gegevens ‘gegijzeld’ en moet je flink betalen om ze terug te krijgen. Als dat al lukt. Goede, beveiligde back-ups maken is dus belangrijk. Essentieel hierbij: doe dat niet op een lokale (externe) schijf, maar back-up altijd naar een clouddienst als Google Drive, icloud of Dropbox. Ransomware kan niet ‘in’ de cloud komen en je kunt altijd terug naar oudere back-ups. Deze programma’s vind je op Startpagina.

Gebruik je hoofd
De beste manier om jezelf in te dekken tegen ellende is met een beetje argwaan online gaan. Open nooit zomaar mails van onbekenden. En zeker geen bijlagen met .exe want dat is heel vaak software uit verdachte hoek. Bericht van de post terwijl je geen pakketje besteld hebt? Een aanbieding die bijna te mooi is om waar te zijn? Gebruik je hoofd of bekijk hier de laatste fraudemeldingen even.

Meer weten? Startpagina helpt!