Magazine » Wandelen, fietsen & natuur (402 artikelen) » Natuur (261 artikelen)
Dat we in de winter allemaal vogels bijvoeren, is bijna voor niemand vreemd. We rijgen pindas, hangen vetbollen op. Maar doen we bij deze koude iets extra’s voor de vogels?
Vogels verliezen in deze immens koude periode ongeveer 10% van hun lichaamsgewicht, dat ze overdag weer moeten bij eten. Want door de vorst en sneeuw valt er weinig voedsel te vinden.
Tuinbezitters, maar ook bewoners van appartementen kunnen veel bijdragen aan extra voedsel voor onze gevederde vrienden.
Extra buitenvogelzaad, vers fruit zoals kiwi, appels, maar ook rozijnen zijn welkom en voedzaam. Zorg ook voor een keramieke schaal met water, geen warm water. Maar ook pindakaas met nootjes doet het erg goed.
Mocht de buitentemperatuur weer redelijk worden, blijf dan doorvoeren want ze hebben extra energie nodig om straks weer te kunnen nestelen en broeden.
Extra vogelkastjes voor verschillende vogels zijn ook een goed alternatief voor overnachting. Doe er wat stro erin, en ze kunnen schuilen voor een bitterkoude nacht. Er zijn veel verschillende kastjes te koop in tuincentra, maar ook bij de vogelbescherming. Gaat u maar eens naar hun website www.vogelbescherming.nl
Wat overigens ook heel leuk is om een ‘vogeltaart’ te maken, eenvoudig en een leuke bezigheid om dit met kinderen of kleinkinderen te doen.
Vergeet onze geverderde vogelvrienden niet in deze barre tijden, en maak het hun zo aangenaam mogelijk.
© Maydana
Recept voor “Vogeltaart “
Schoon nieuw frituurvet (b.v. Euroshopper,De Boer- ongeveer 0.39 euro per 500 gram)
Vogelzaad, zonnebloempitten, maiskorrels, pinda’s, nootjes, bessen van struiken, stukjes appel en e.v. andere lekkernijen voor vogels
Puddingvormpje, kopjes, kartonnen bekertjes of een kleine springvorm voor een grote taart.
Werkwijze:
1. Frituurvet in een pannetje laten smelten maar niet warm laten worden. Zodra het vet bijna gesmolten is, de pan van het vuur nemen.
2. Zaden door het vet roeren. Er mag geen vet meer boven op het zaad drijven, anders nog wat zaden toevoegen. Reken voor 250 gram vet op ongeveer 500 gram zaden. Dit is voldoende voor 1 grote taart of 7 kleine taartjes.
3. Nu storten in vormpjes naar keuze of in een springvorm waarvan je de bodem hebt bedekt met plastic, ring er om en plastic buitenom omhoog vouwen (anders loopt het vet eruit!).
4. Laten stollen. Storten op een schoteltje. Dit gaat gemakkelijk door even het vormpje te dompelen in heet water.
Voor leuke effecten:
In puddingvorm, bekertje of kopje eerst wat rode bessen leggen en hieroverheen wat vloeibaar vet gieten, daarna wat gele bessen of mais en weer wat vloeibaar vet, daarna aanvullen met het vet-zaad mengsel. De springvorm, op de bovenkant van het gestolde vet-zaadmengsel, nu versieren met bessen, zaden, halve appels, noten enz. Over het geheel nog wat vloeibaar vet gieten en ook laten stollen. Voor het verwijderen van de ring: de zijkant en bodem van de springvorm even onder een hete straal water houden. Plaats de taart op een oud bord om buiten te zetten.
Veel plezier ermee!