Verlaging overdrachtsbelasting heeft positief effect op de woningmarkt

Brancheorganisatie VBO Makelaar is blij met het kabinetsbesluit om de overdrachtsbelasting voor een jaar te verlagen van 6% naar 2%, maar roept premier Rutte op om nu door te zetten om de woningmarkt er weer helemaal bovenop te krijgen.

overdrachtsbelasting

De eerste signalen uit een quickscan van VBO Makelaar zijn positief. Uit de eerste reacties van de respondenten blijkt dat het aantal bezichtigingen tussen de 10% en 25% is gestegen. Zowel kopers, verkopers als makelaars zijn enthousiast. Daarnaast constateren de makelaars dat de bezichtigingen vooral ook plaatsvinden in de prijsklasse EU 250.000,– tot EU 400.000,–. De starters en doorstarters zijn weer in beweging, zo lijkt het.

De makelaars verwachten niet dat de verlaging van de overdrachtsbelasting zal leiden tot prijsstijgingen. Veelal gunnen verkopers het voordeel aan de koper.

Directeur VBO Makelaar Hans van der Ploeg: “Er moet nu gewerkt worden aan een brede woningmarktvisie, zodat het vertrouwen terugkomt bij de woonconsument. Premier Mark Rutte kan nu zijn leiderschap tonen. In tijden van crisis laten echte leiders zien wat ze waard zijn. VBO Makelaar heeft alle vertrouwen in de premier. Wij denken graag mee in het tot stand komen van die brede woningmarktvisie.