Vers van de pers boekje culturele fietstocht van Den Haag naar Scheven

Folder City by bake
Folder City by bake

Om haar 200e verjaardag te vieren bruist Scheveningen in 2018 van de activiteiten. Zo ontwierp ze drie fietsroutes van stad naar strand. Op 10 mei verscheen wellicht de leukste van de drie: ”Culture by Bike’’ , ofwel ”cultuur op de fiets.”

Kaart Den Haag Scheveningen uit de folder ''Culture on Bike''
Kaart Den Haag Scheveningen uit de folder ”Culture on Bike”

Op de fiets van stad naar strand
Al fietsend van binnenstad naar strand cultuur ontdekken. Dat kan nu dankzij nieuwe fietsroutes. Centraal daarin staan natuur, cultuur, historie en culinair. Wel zo fijn, je mijdt de files en kan stoppen en afstappen waar je wilt zonder een parkeerplek te hoeven zoeken voor je auto. Laat die dus maar thuis en huur een fiets.

Scheveningen 200 jaar
Scheveningen viert dit jaar haar 200e verjaardag. Het begon allemaalin 1818. In dat jaar bouwde de Nederlandse reder Jacobus Pronk (1782-1838) het eerste badhuis van Scheveningen.Het was een klein houten huisje met vier badkuipen gevuld met zeewater als een probaat midden tegen o.a. reuma en zenuwziektes. In 1885 werd het huisje gesloopt om plaats te maken voor het huidige Kurhaus. Inmiddels is het vissersdorp uitgegroeid tot een bruisende badplaats.

Van Plein tot Pier
De organisatie Feest aan Zee zet Scheveningen, het strand, de zee, maar ook de binnenstad van Den Haag een jaar lang in de spotlights. Van Plein tot Pier vinden dankzij Feest aan Zee allerlei activiteiten plaats.
Zo ontwierp ze drie fietsroutes van stad naar strand. Zelf vind ik ”culture on bike” met gelukkig een in het Nederlandse geschreven tekst het mooiste en meest boeiend. Ondanks de Engelse titel is de tekst in het Nederlands.

Handig en mooi boekje met duidelijke beschrijving van de route
De leukste en meest interessante plekken zijn in dit boekje kort beschreven. De genum­merde plekken vind je ook terug op de kaart in het boekje. In de De route ‘Culture by Bike’ vind je de mooiste, bekendste, maar ook verborgen parels van de stad.
De route voert vanaf het Binnenhof en Museumkwartier naar Museum Beelden aan Zee met o.a.

● Mauritshuis; Hier zie je o.a. Vermeer’s ‘Meisje met de parel’.
● Escher in het Paleis; dit voormalig paleis van koningin Emma bevat de grootste collectie werken van M.C. Escher.
● Gemeentemuseum; met o.a. werken va Piet Mondriaan zoals ‘Victory Boogie Woogie’.
Je eind-bestemming is Museum Beelden aan Zee, direct gelegen aan de Scheve­ningse boulevard.

Tip!
Tip! We verwachten dat de vele evenementen tijdens Feest aan Zee – zoals bijvoorbeeld de finish van Volvo Ocean Race, Vlaggetjesdag of Internationale Vuurwerkfestival – erg druk kan worden en het lastig parkeren zal zijn.

Oproep
Mocht je zelf tijdens jouw fietstocht iets willen delen of je komt iets tegen wat niet in het boekje staat, maar wel heel leuk of interessant is? Deel het via Facebook:@feestaanzee.nl of Instagram: @feestaanzee met #aanzee #feestaanzee of stuur een mail aan info@feestaanzee.nl

Goed om te weten
Gemeente Den Haag hanteert een streng fietsbeleid en verwijdert verkeerd geparkeerde fietsen. Deze fietsen worden geplaatst in het fietsdepot aan de Junostraat op de rand van Den Haag. Bespaar jezelf veel gedoe en parkeer je fiets op een plek die daarvoor bestemd is.
Sommige plekken beschreven in dit boekje zijn niet altijd open of toegankelijk. Check voordat je gaat even de website van de desbetreffende plek voor de actuele tentoonstellingen, toegangsprijzen en openingstijden.
Fietsen en kijken op je mobiele telefoon gaan niet goed samen. Stap daarom altijd even af en ga op een veilige plek stil staan, als je iets op je smartphone opzoekt of een stuk uit dit boekje leest!

Fiets huren: Haagsche stads- of museumfiets
Heb je zelf geen fiets of wil je er een huren? Dat kan!Op Den Haag Centraal kun je (zover de voorraad strekt) een OV fiets huren. Daarnaast kun je ook een Haagse Stadsfiets of een Museumfiets reserveren. Een aanrader om te doen, vooral bij drukbezochte evenementen zoals de finish van Volvo Ocean Race of Vuurwerkfestival


Museumfiets Den Haag
Museumfiets Den Haag

Artikel links