Wereldwijd zijn er 1400 journalisten vermoord sinds 1992. Hoe vanzelfsprekend is binnen een democratie nog de vrijheid van spreken en schrijven? Dat was de leidende vraag voor onderzoeksjournalist Marianne Visser van Klaarwater uit Haarlem. Zij schreef het boekje ‘’Persvrijheid van alle kanten belaagd.’’
Persplunderaars hanteren verschillende methodes van onderdrukking maar dienen hetzelfde doel: de kritische pers de mond snoeren’, zegt Christian Mihir, directeur van Reporters without Borders. ‘Persvrijheid van alle kanten belaagd’ belicht hun werkwijze.
Nobelprijs voor de vrede 2021
Dat moedige journalisten zich niet het zwijgen laten opleggen blijkt uit het toekennen van de Nobelprijs voor de Vrede 2021 op 8 oktober jl. aan twee journalisten die in dictaturen onder moeilijke omstandigheden hun werk doen.
Maria Ressa (Filippijnen) en Dmitry Muratov (Rusland) ontvingen de Nobelprijs 2021 voor hun onvermoeibare strijd voor waarheid, feiten en de vrijheid van meningsuiting. Een “moedige strijd”, aldus de jury.
Klaas Wilting en Arnold Karskens
Wat is de rol van criminele bendes? Oud politiewoordvoerder Klaas Wilting vergelijkt de periode 1980-2000 met nu. Wat maakt Nederland zo rot en hoe draagt de pers zelf daar aan bij? Visser van Klaarwater sprak daarover ook met Arnold Karskens, oud oorlogsverslaggever en oprichter van Ongehoord Nederland.
Persvrijheid is de levensader van democratie, tolerantie, transparantie en vertrouwen. Tijdens zijn bewind vertrapte president Ronald Trump de vrije pers regelmatig. Welke taak ligt hier voor president Joe Biden?
Over Marianne Visser van Klaarwater
Onderzoeksjournalist Marianne Visser van Klaarwater schrijft over wat haar raakt in mens en maatschappij. In 1986 leerde ze Wit-Rusland van binnenuit kennen.
Als ervaringsdeskundige geeft ze middels haar boeken en lezingen inzicht in levensproblemen en maakt deze bespreekbaar. In 2020 verscheen haar boek ‘De Doorzetster: een ode aan de liefde’, over verlies, rouw en opnieuw verliefd worden.
Over de populair wetenschappelijke serie Actuele Onderwerpen
Actuele Onderwerpen begon in 1936 als nieuwsbrief van de pas opgerichte stichting IVIO (Instituut voor Individueel Onderwijs) dat modulair onderwijs ging verzorgen en daarin baanbrekend was voor Nederland.
Het eerste AO in een klein formaat boekje kwam direct na WOII uit, in 1945. Inmiddels zijn er bijna 3100 uitgaven verschenen. De inhoud wordt geschreven door experts en/of ervaren journalisten en schrijvers. Met 3000- 3500 woorden is AO het kleinste boekje van Nederland.