Victory Boogie Woogie Uitgepakt – Geschiedenis Mondriaans meesterwerk

Magazine  »  Lifestyle (858 artikelen)  »  Uitgaan & Cultuur (338 artikelen)

Hét meesterwerk van de Nederlandse moderne kunst, de Victory Boogie Woogie (1942-1944) van Piet Mondriaan (1872-1944), is binnenstebuiten gekeerd. In 2006 is een grootschalig onderzoek naar het schilderij gestart om de ontstaansgeschiedenis en de conditie te bestuderen. Oudere én nieuwe bevindingen staan nu bij elkaar in het boek Victory Boogie Woogie Uitgepakt. Dat vertelt in ruim 250 pagina’s the making of van dit legendarische schilderij, de restauratiegeschiedenis, de lotgevallen en de discussie over de waarde.

Het Gemeentemuseum Den Haag en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben een grootschalig onderzoek naar het schilderij, deels op zaal voor de ogen van het publiek, uitgevoerd. Onder grote belangstelling van pers en publiek werden de eerste onderzoeksresultaten gepresenteerd tijdens een symposium in 2008 in het Gemeentemuseum.

Alle onderzoeksresultaten zijn nu samengebracht in een fraai geïllustreerd boek. Daarin staan, naast de conclusies die eerder al werden gepresenteerd, veel nieuwe, opmerkelijke bevindingen over de werkwijze van Mondriaan in zijn laatste levensjaren. Er is onder andere een foto opgedoken uit het najaar van 1943, waarop de ‘tussenstand’ van de Victory Boogie Woogie te zien is. Uit de uitgebreide analyse van het complexe schilderij is verder gebleken dat Mondriaan dit werk zelf ook als zijn pièce de résistance heeft beschouwd. En de onderzoeksresultaten laten zien hoe Mondriaan worstelde met zijn afnemende fysieke kracht en zijn wens dit meesterwerk aan de generaties na hem over te leveren.

De opgedane kennis over Victory Boogie Woogie levert veel op voor grootschaliger onderzoek naar het hele oeuvre van Mondriaan. De hele restauratiegeschiedenis van dit schilderij is achterhaald en de hiermee opgedane kennis is bijvoorbeeld zeer waardevol voor het Mondriaan Restauratie Project waar het Gemeentemuseum de komende jaren nog aan werkt. Het onderzoek naar de Victory Boogie Woogie stelt het grote publiek is staat kennis te nemen van alle facetten van dit topstuk van ons nationaal erfgoed.

De Victory Boogie Woogie is in 1998 aangekocht door de Nederlandse Staat. Die heeft het in permanent bruikleen gegeven aan het Gemeentemuseum Den Haag, waar het voor iedereen te zien is.

De publicatie wordt uitgegeven door Amsterdam University Press, in samenwerking met de
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Gemeentemuseum Den Haag, onder redactie van Maarten van Bommel, Hans Janssen en Ron Spronk.

Victory Boogie Woogie Uitgepakt, ISBN 9789089643711, paperback, euro 24,95, Amsterdam University Press. De publicatie verschijnt in juni ook in het Engels onder de titel Inside Out Victory Boogie Woogie.