Twee onderzoekers van het UMC Utrecht krijgen van de Europese Commissie elk 2 miljoen euro om vijf jaar onderzoek te doen. Het zijn dr. ir. Hugo de Jong van de divisie Beeld en het Cancer Center en dr. Jos Malda van het onderzoeksprogramma Regeneratieve Geneeskunde en Stamcellen.
Hugo de Jong probeert driedimensionale beelden van patiënten te maken gebaseerd op verschillende soorten scans. Dankzij moleculaire beeldvorming gecombineerd met röntgenbeelden, de hybride systemen zoals PET/CT, is het heel veel makkelijker geworden om allerlei diagnoses te stellen. Ook beeldgestuurde interventies kunnen mogelijk profiteren van hybride beelden, maar dit is technisch nog niet mogelijk.
Met zijn huidige onderzoek maakt De Jong hybride 2D-live-beelden mogelijk. Nu wil hij ook nauwkeuriger 3D-hybride beelden toegankelijk maken voor beeldgestuurde interventies. Hiervoor ontwikkelt hij nieuwe, gepatenteerde hardware en software. De toegevoegde waarde voor de behandeling wordt daarna onderzocht in een klinische setting met oncologische patiënten.
Bioprinten en nieuwe gewrichten
Jos Malda doet onderzoek op het gebied van bioprinten. Daarmee kunnen cellen en materialen op vooraf vastgestelde plaatsen worden neergelegd en levende drie-dimensionale structuren worden gecreëerd. Bioprinting kan wellicht de basis vormen van nieuwe behandelingen van beschadigde en versleten gewrichten. Op dit moment worden die aangepakt met een inert metalen implantaat.
In zijn nieuwe onderzoek gebruikt Malda verschillende bioprintmethoden met verschillende combinaties van materialen en levende cellen. Het doel is om regeneratieve implantaten te maken die sterk genoeg zijn om te functioneren in de mechanisch uitdagende omgeving van een gewricht.
Bron: UMC