Voedselbankklanten eten, ondanks de voedselhulp van de voedselbank, ongezonder dan zowel de gemiddelde Nederlander als mensen met een lage sociaal economische status, die geen gebruik maken van de voedselbank.
Vergeleken met die mensen eten voedselbankklanten nog minder groente, fruit, vis en vezels. Dit blijkt uit onderzoek van de VU bij ruim 165 voedselbankklanten van 12 verschillende voedselbanken verspreid over heel Nederland.
Te weinig groente, fruit, vis en vezels én te veel verzadigd vet
Voedselbankklanten zijn wat betreft hun eten voor een groot deel afhankelijk van wat er wekelijks in hun voedselpakket zit, dat door de voedselbank verstrekt wordt. De inhoud van deze voedselpakketten is volledig afhankelijk van donaties van levensmiddelenbedrijven, supermarktketens en particulieren. De inhoud van de voedselpakketten voldoet niet aan de Richtlijnen goede voeding. Uit de in 2011 en 2012 verzamelde gegevens blijkt dat het voedselbankklanten ook niet lukt hun voeding zodanig aan te vullen dat deze voldoet aan de richtlijnen voor een gezonde voeding. In vergelijking met deze richtlijnen eten voedselbankklanten te weinig groente, fruit, vis en vezels én te veel verzadigd vet.
Voedingsinname zorgwekkend
Onderzoeker Judith Neter van de afdeling Gezondheidswetenschappen: “Het is fantastisch dat er voedselbanken zijn, die wekelijks voedselpakketten verstrekken. Wel is het zorgwekkend dat mensen, die grotendeels afhankelijk zijn van de inhoud van een voedselpakket niet kunnen voldoen aan de richtlijnen voor een gezonde voeding en daarnaast ook nog eens ongezonder eten dan de gemiddelde Nederlander.” Voedselbankklanten hebben vaak niet genoeg te eten en ze voldoen niet aan de richtlijnen voor een gezonde voeding. Daardoor hebben zij een hoger risico hebben op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
Bron: VU