Vogels om u heen Kraaien en Kauwen

Kauw
Kauw

Kraaien en kauwen. Vogels die in heel Nederland voorkomen. Juist omdat ze zo veel voorkomen, hebben ze mijn aandacht. De bekendste van de kraaienfamilie is de zwarte kraai. Daarnaast komen kauw, roek en raaf hier ook voor. Wereldwijd zijn er zo’n 40 ‘Corvussen’; Corvus is de wetenschappelijke naam van de kraaienfamilie. Ook de welbekende ekster en gaai zijn ‘Corvussen’.

Waarom komen kraaiensoorten hier zoveel voor? Neem als voorbeeld de kauw, de soort met die licht blauwgrijze ogen en zilvergrijze nek en wangen. In vogelland zijn kauwtjes de meest intelligente vogels. Hun herseninhoud is wel 5 keer groter dan die van een duif. En in verhouding zijn ze evenslim als een dolfijn. Daarnaast zijn ze -net als zwanen- monogaam; mannetje en vrouwtje blijven hun hele leven bij elkaar. In een kolonie kauwtjes is er altijd een kauwtje die de wacht houdt bij een stervende soortgenoot; wat een bizonder sociaal gedrag. En ontroerend !

Kauwtjes gebruiken werktuigen; stokjes in de snavel om bijvoorbeeld spinnetjes en torretjes uit een boomspleet te peuteren. Ooit een andere vogelsoort dat zien doen? En ze hebben een olifantengeheugen, zelfs na maanden weten ze hun verstopte voorraadje eikels nog terug te vinden. Er zijn zelfs kauwtjes die hun nesten met sigarettenpeukjes uitrusen, om het nest vrij van parasieten te houden… Kauwtjes kunnen wel 60 jaar oud worden; combineer dit gegeven met hun intelligentie, en u snapt nu waarom er zoveel bij u in de buurt zijn…!

Wilt u meer weten over de ‘Corvussen’? Dan kan ik u het boek “Kraaienbende; over kauwen, raven, gaaien en andere slimme vogels” van Geert-Jan Roebers en Stefan Halewijn (ISBN 90 5011 229 3) van harte aanbevelen.

Met vriendelijke groet,

Sander Griffioen
 
(bron: Wbesusterengraetheide.com