Vrouwen eisen en vieren recht op eigen lichaam

Foto: Stichting Mama Cash
Foto: Stichting Mama Cash

Vrouwen willen vrij zijn van geweld, zelf beslissen over hun lichaam, topless op het strand kunnen liggen of met een hoofddoek over straat kunnen lopen zonder lastig gevallen te worden. Wereldwijd leven vrouwen echter onder continue dreiging van geweld. Daarom lanceert Mama Cash op 4 juni de internationale campagne #MyBodyIsMine in het Stedelijk Museum Amsterdam. Vrouwen, meiden, trans en intersekse mensen zullen een tijdelijke tattoo met de tekst My Body Is Mine dragen en daarmee een selfie delen op Instagram. Gezamenlijk maken zij een statement over het recht op zelfbeschikking, vrijheid en genot.

Het lichaam is politiek
“Feminism has made it clear that the personal is political and I can’t think of anything more personal than the body”, zegt Happy Mwende Kinyili, programmadirecteur van Mama Cash over de noodzaak van de #MyBodyIsMine campagne. Recente ontwikkelingen, zoals nieuwe inperkingen van het recht op abortus in de VS en de groeiende politieke macht van uitgesproken racistische en seksistische politici zoals Bolsanaro en Baudet maken het volgens Mama Cash van groot belang om juist nu een gezamenlijk geluid te laten horen. Zohra Moosa, directeur van Mama Cash: “Patriarchy persists through our silence. It gets stronger when we’re quiet. So we need to get loud and work together.”

Lancering met Munroe Bergdorf in Stedelijk Museum Amsterdam
Op 4 juni om 4 uur ‘s middags lanceert Mama Cash de campagne in het Stedelijk Museum Amsterdam met een evenement. Fotomodel, activist en trans vrouw Munroe Bergdorf zal het evenement presenteren. Honderd vrouwen geven het startsein voor #MyBodyIsMine door de tijdelijke tattoo op te plakken en in een trotse groepsfoto een statement te maken over wat hun lichaam, vrijheid en autonomie voor hen betekenen. Ook Nederlandse influencers zoals Anna Nooshin en Diana Leeflang steunen de campagne. Video’s van inspirerende activisten en kunstenaars waaronder Alok Vaid-Menon (VS),Grace Neutral (VK) en Panmela Castro (Brazilie) maken duidelijk dat, hoe verschillend we ook zijn, veel van de obstakels die vrouwen tegenkomen in hun leven en de dromen die wij najagen hetzelfde zijn.

De tijdelijke tattoos zullen vanaf 4 juni beschikbaar zijn via www.mybodyismine.com (op 4 juni online) als dank voor een kleine donatie aan Mama Cash.

Bron: Stichting Mama Cash