VS steunen opschorten patenten coronavaccins, Nederland moet nu kleur

Foto: Pixabay CC
Foto: Pixabay CC

De VS steunen het voorstel om de patenten op coronavaccins vrij te geven zodat de productie van betaalbare vaccins omhooggaat en ook de bevolking in armere landen sneller ingeënt kan worden. Vooral India en Zuid-Afrika drongen de laatste weken hierop aan.

‘Geen tijd te verliezen’
Ben van Gils, beleidsadviseur Oxfam Novib: ‘Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen. Daarom moeten de patenten tijdelijk worden opgeschort. Nederland moet het besluit van VS volgen om zo samen met de VS de druk op te voeren op de EU, maar ook op de farmaceuten zodat zo snel mogelijk meer goedkope vaccins beschikbaar komen. Omdat het virus nu muteert is er geen tijd te verliezen’

Wereldwijde toegang tot vaccins vergroten
Het tijdelijk opschorten van het monopolie van de farmaceutische bedrijven op deze levensreddende vaccins is een essentiële stap om de productie uit te breiden en de wereldwijde toegang tot vaccins wordt vergroot en zo de coronapandemie te bestrijden.

‘Tijdelijk opschorten van patenten’
Tom Buis, expert mondiale gezondheid bij Wemos: “Het tijdelijk opschorten van de patenten is een belangrijke stap om de productiecapaciteit van vaccins te vergroten. Het maken van de vaccins is weliswaar complex, maar dat hoeft geen obstakel te zijn. Als de patenten vrijkomen, dan kunnen farmaceuten hun kennis delen met andere fabrikanten. Daarvoor bestaat al een speciale pool die de WHO heeft opgericht. Dat is de volgende grote horde.”

India
“De afschuwelijke situatie in India is duidelijke waarschuwing voor ons allemaal. Als we niet snel in actie komen om de vaccintechnologie te delen en de productie op te voeren krijgen we het corona-virus er niet onder, “zo stelt Van Gils.

Actie
Oxfam Novib rekende eerder dit jaar uit dat slechts 1 op de 10 mensen in ontwikkelingslanden in 2021 gevaccineerd zal kunnen worden , tenzij overheden en farmaceuten nu in actie komen om de beschikbaarheid van vaccins te vergroten.

Rijke landen
Want het zijn vooral de rijke landen die op voorhand al heel wat doses voor zichzelf hebben opgekocht. In rijke landen is al 1 op de 4 mensen gevaccineerd, terwijl in lage inkomenslanden nog maar 1 op de 500 mensen dit is.

‘Dappere beslissing Biden’
“Deze dappere beslissing van president Biden brengt licht aan het einde van een lange donkere tunnel voor India en de wereld. India is de apotheek van de wereld, maar het snakt naar adem – verstikt door monopolies van grote farmaceutische bedrijven ”, aldus Oxfam India Executive Director Amitabh Behar

‘Ook Europese Unie nodig’
“Gekwalificeerde fabrikanten staan klaar om te beginnen met de productie van honderden miljoenen doses. Maar om dat mogelijk te maken, hebben we ook de Europese Unie nodig om de vrijstelling van intellectuele eigendomsregels te regelen “, zo stelt Behar.

Andere leiders van rijke landen die tot dusver een TRIPS-ontheffing hebben geblokkeerd – waaronder EU-president Ursula von der Leyen, Duitse kanselier Merkel, Franse president Macron en premier Johnson van het Verenigd Koninkrijk – moeten de VS volgen en samen dringend veilige en effectieve vaccins aan de wereld leveren. Sinds de aankondiging van de VS heeft president Von der Leyen laten weten dat de EU bereid is om over de opheffing van octrooien te praten.

‘Iedereen, overal toegang’
Mirthe de Boer, pleitbezorger voor gezondheid bij Cordaid: ‘Samen met een groot aantal organisaties vragen we met het European Citizens Initiative aan de Europese Commissie om van coronavaccins en -behandelingen een universeel gemeenschappelijk goed te maken. We eisen volledige transparantie over de onderhandelingen, aankoopprijzen en productiekosten. Zo zorgen we ervoor dat iedereen, overal toegang krijgt.’

Bron: Oxfam Novib