VVD wil leeftijd AOW toch niet verhogen

In het concept-programma blijft de VVD van de AOW af. Volgens de Partij is de vergrijzing betaalbaar als meer mensen tussen 55 en 65 werken.

Ouderen hoeven voor de AOW dus niet meer belasting te betalen, zoals de PvdA voorstelt. De Volkskrant meldt dat de liberalen er niet voor kiezen om de leeftijd te verhogen waarop Nederlanders recht op ouderdomsuitkering hebben.

Tot 65 is voldoende stellen CDA en VVD: fiscalisering niet nodig. Het concept-programma, dat wordt geschreven door een commissie die onder leiding staat van Ben Verwaayen, de baas van British Telecom, wordt maandag gepresenteerd.

De  programmacommissie kiest niet voor een verhoging van de AOW-leeftijd. Wel moeten meer ouderen aan het werk. De liberalen kiezen voor dezelfde aanpak als het CDA en stellen zich lijnrecht op tegenover de PvdA.

PvdA-leider Wouter Bos denkt dat de vergrijzing ook betaald moet worden door rijkere ouderen. De PvdA wil de AOW daarom fiscaliseren. De ouderdomsuitkering wordt dan niet meer uit premies, maar uit belastinginkomsten gefinancierd. Ouderen gaan dan meebetalen,  rijkere betalen dan in verhouding meer dan armere mensen.

Bos en de PvdA krijgen veel kritiek op dit plan. Een definitief voorstel is nog in de maak en wordt begin september gepresenteerd

Bron: Pensioenplein