Waar blijft uw zuurverdiende geld

ons geld
ons geld

Heeft u zich ooit wel eens afgevraagd wat er met uw zuurverdiende geld wordt gedaan? Ik was daar dus nieuwsgierug naar en ben op onderzoek uitgegaan. Eerst bij de gemeente gegeken. Naast de OZB, rioolheffingen en andere ‘vaste’ lasten, bleek een gemeente zelf vrij weinig subsidies te verdelen. Daarna ben ik bij de provinciale staten gaan rondneuzen. Dat gaat vrij eenvoudig. Alles is via de desbetreffende sites zo’n beetje op te vragen en na te kijken. Ik kwam wat rare subsidies tegen. Misschien zult u er helemaal geen moeite mee hebben waar al onze centen heen gaan, en misschien bent u het er wel helemaal mee eens. In dat geval adviseer ik u om niet verder te lezen zodat u zich ook niet kunt storen aan mijn bevindingen.

Allereerst kwam ik een gift voor een goed doel tegen. n.l. 350.000 euro voor Haïti. Als u nu weet dat het rijk al geld geeft, dat de gemeente geld geeft en dat u en ik geld hebben gegeven. Waarom moet een provincie dan ook nog geld geven? Als u tussen de regels doorleest, dan begrijpt u al snel dat wij als burger dus 4 x aan dit goede doel hebben gegeven. Het is immers allemaal belastinggeld.

Nog een voobeeld: Een provincie geeft bij elkaar 80.000 euro subsidie voor het transporteren en laten zinken van een scheepswrak voor de duiksport.
Het was het jaar van de fiets: dat grapje heeft in sommige provincies ruim 1 miljoen gekost. Vaak was het goed besteed aan fietspaden en routes. Maar het overgrote deel ging naar folders,
advertenties, vergaderingen, en al dat soort bodemloze putten.
Hou maar eens een paar maanden bij hoeveel recepties en openingen er door de overheid van onze centen worden gegeven.

Nog erger is het bij de Europarlementariërs. Die krijgen per maand een omkostenvergoeding van €4200,00 voor mobiel gebruik, internet e.d. Er is maar één partij die dit geld niet aanneemt. Slechts 400 euro nemen ze aan, dat vinden ze ruim voldoende. De rest van het geld storten ze terug. Helaas zijn zij de enigste parij. (wel een Nederlandse) Naast deze vergoeding krijgen ze ook nog een salaris van ruim €7000 per maand en per vergadering die ze bijwonen € 300,00. Van dat geld hebben de meeste parlementariërs een apartement in Brussel omdat ze anders veel te veel heen en weer moeten reizen.
Vergeet niet dat dit alles, als belastingbetaler, financieren.

Ik zie dat geld liever naar de ouderenzorg gaan, of naar kinderen (schoolzwemmen). We kunnen vast wel iets verzinnen wat het wel waard is om geld in te steken.

Nieuwgierig geworden? Kijk eens bij U in de provincie wat er met uw centen gebeurt. Welke subsidies hebben zin en welke zijn onzin. Ik hoor het graag van U.