Waarde huis inzetten om zorg te financieren

Magazine  »  Actualiteiten (694 artikelen)  »  Nieuws, weer & verkeer (124 artikelen)

We gaan terug in de tijd van de vorge eeuw, de jaren 50-60! Eet uw huis en spaargeld op.

DEN HAAG – ”Verbind het eigen huis en het pensioen met zorg.” Dat idee oppert Paul Schnabel, directeur van het Centraal Planbureau (CPB), zaterdag in een interview in de Volkskrant waarin hij het heeft over de stijgende zorgkosten door de vergrijzing.

”Als ouderen een eigen huis hebben, zouden ze de waarde kunnen inzetten om de zorg te financieren.”
Mensen zouden er dan wel in blijven wonen, maar een deel van de waarde gebruiken voor de zorg, in plaats van de opbrengst van het ouderlijk huis voor de kinderen te reserveren als erfenis.

Controversieel
Schnabel denkt dat het met dit mogelijk controversiële idee net zo zal gaan als met de pensioenen. Drie jaar geleden zei iedereen nog dat die veilig en gegarandeerd waren. ”Maar de nood is nu zo hoog dat men dat verhaal niet kan volhouden.’’

Dat lot staat de zorgkosten ook te wachten, denkt hij. ”Het gevoel van urgentie is er nog niet, maar er komt een moment dat het bespreekbaar wordt dat je je eigen huis aan een bank of pensioenfonds verkoopt, om er je eigen zorg mee te financieren.’’

”Gezondheidszorg is ouderenzorg’’, legt Schnabel uit. 15 procent van de mensen is boven de 65, maar hun zorgkosten zijn goed voor 43 procent van het totaal. Als die groep door de vergrijzing groter wordt, stijgt dus ook het totaal aan zorgkosten.