Wandelen door de kersenboomgaard

Het eerste kistje kersen van 2021 worden vrijdag geplukt! Streeckerij de Betuwe nodigt je uit om op vrijdag 11 juni om 20:30 uur de veiling hiervan bij te wonen. Later op die avond kan jevanaf 22 uur een wandeling maken door de boomgaard. Verder hoopt het bedrijf vanaf zaterdag 19 juni mensen weer uit te kunnen nodigen om zelf hun kersen te komen plukken.

“Het was even heel erg spannend dit jaar. Eerst het koude weer, daarna de storm die veel schade aanrichtte. De bloei kwam laat op gang. Gelukkig is het weer allemaal goed gekomen. We zijn een week later dan vorig jaar”, aldus Aart Blom, eigenaar van boomgaard d’n Kerkewaerdt, Streeckerij de Betuwe aan de A15 afslag Wadenoijen. “Het eerste kistje kersen van het seizoen is altijd weer een heel speciaal memorabel moment waar we graag aandacht aanbesteden op een ludieke en leuke wijze. We doen ieder jaar weer ons best om de allereerste te zijn,” aldus Blom.

Dagelijks bellen en mailen er vele mensen of ze al kunnen komen zelfplukken. Vanaf 19 juni is dit naar verwachting weer mogelijk. We genieten daar ieder jaar weer zo van. “Het is voor mij een stuk jeugd nostalgie, als klein jochie ging ik met mijn vader en opa al mee”, zegt Blom. “Spreeuwen verjagen met blikken en ratels en later met brommers door de boomgaard.”

Het eerste kistje zal per opbod worden geveild. Een feest op te zien hoe er volop geboden wordt door de mensen. De verwachting is dat dit jaar een recordbedrag gaat opleveren. Dit veiling zal middels een ouderwetse veilingklok worden gedaan. En de veilingmeester zal proberen de bieders te verleiden tot een nog hoger bod. De opbrengst gaat ieder jaar naar een goed doel. Dit jaar is er gekozen voor Nanette Bielefeld uit Tiel met haar stichting, meer info op: www.nanettekeepsherheadup.nl

“Via Facebook hebben we de mensen gevraagd om een goed doel aan te dragen. We zijn echt overspoeld met reacties”, verteld Blom enthousiast verder. “Fantastisch! En het is ook een mooi doel waaraan wij op deze ludieke wijze aan bij willen dragen.”

Het eerste kistje kersen zal uitgereikt worden aan de gemeente Tiel. Het kistje zal door Cherrycat, de karikatuur van het nieuw te bouwen streeck beleefpark van Aart Blom, worden overgedragen.

Cherrycat is stiekem met Boer Aart mee geklommen op de trekker naar de jamfabriek. En op een avond heeft hij de recepturen van de jam omgegooid tot de lekkerste jam uit de fabriek. Boer Aart begreep er niets van. Beveiligers zagen toen op de bewakingsbeelden dat het de kat was. Daarna werd Cherrycat de directeur van de jamfabriek met de allerlekkerste jam!

“Dit verhaal hebben we omgezet in een educatieve kinder theatershow”, zegt Blom. Deze zal een week later in première gaan tijdens de Cherrycat kidsday in de boomgaard op 19 juni a.s. met veel kinderentertainment die gratis toegankelijk is.

Blom: “Ieder jaar weten duizenden bezoekers de boomgaard te vinden. Chinezen zijn er echt dol op! Met bussen vol kwamen ze deze kant op. Hopelijk durven ze weer in de bus te stappen en onze mooie streek en producten weer te komen bewonderen.”

De streek beleven, het promoten van de regio en de kersen, voor de consument, ambassadeur van de kersen en de streek is waar Blom voor staat. Dit jaar heeft Blom een nieuwe activiteit aan het eerste kistje kersen toegevoegd. “Het is even zoeken met de corona regels hoe en wat we kunnen en mogen toepassen”, aldus Blom. “Gelukkig zijn we daar ook weer uitgekomen.”

Om de bloesem te beschermen tegen de vorst werden er vuurpotten in de boomgaard geplaatst. De warmte moest de bloesem beschermen zodat deze niet zou bevriezen.

Blom: “Het is zo’n fantastisch gezicht, zo magisch en betoverend. Je komt even helemaal tot rust als je door de boomgaard loopt en dan die vuurpotten, de rust, dat gevoel ervaren en beleven…. echt genieten! En zo ontstond het idee om kersenpracht bij nacht op te zetten. Wandelen in het donker, in de rust door de boomgaard, met de magie van de honderden sfeervolle vuurpotten en lichtjes.”

Kersenpracht bij nacht en de veiling van het eerste kistje kersen is op vrijdag 11 juni om 20.30 uur start de veiling. Deze is vanwege de corona regels voor genodigden en pers en vanaf schemering, zo rond de klok van 22 uur, is de boomgaard open voor iedereen om erdoor te wandelen en vooral te genieten van de kersenpracht bij nacht.

“Volgend jaar hopen we met ons nieuwe park Streeckerij de Betuwe open te gaan”, meent Blom. “De bouwvergunning ligt inmiddels al enige weken bij de gemeente. Het is een spannend en roerig jaar maar ook zo leuk. Leuke ideeën en suggesties komen voorbij. Daar krijg je energie van, daar worden we blij van. We hopen nog voor de bouwvak te kunnen starten met de bouw”.

Uiterlijk volgend voorjaar hoopt Blom te gaan met hun nieuwe park. “Eindelijk naar jaren van voorbereiden, procedures en onderzoeken gaat mijn droom uitkomen”, zegt Blom.

Artikel links