Wandelen of een gezondheidsloop

Magazine  »  Wandelen, fietsen & natuur (407 artikelen)  »  Wandelen (90 artikelen)

_
_

Er zijn allerlei manieren om te wandelen. Rustig stappend in een winkelstraat, of snelwandelen in wedstrijdverband. Ik wil vandaag wat vertellen over het fenomeen gezondheidsloop (health walk). Wat is dat eigenlijk?

Een korte definitie van een gezondheidsloop is: “een doelgerichte, ferme wandeling, gelopen op regelmatige basis” en kan elke wandeling inhouden zolang die bedoeld is om de gezondheid van de wandelaar te verbeteren of op peil te houden.

Met betrekking tot gezondheid van hart en bloedvaten, moet men doelgericht en in een energiek tempo lopen (met andere woorden meer dan rustig lopen of slenteren. Bovendien is het een structurele  of sem-structurele activiteit die regelmatig moet worden uitgevoerd. Ik zelf loop twee keer per week tien kilometer in een energieke pas. Gewoon wandelen (zonder de gezondheid bedoeling) is natuurlijk ook een gezonde activiteit als we alleen kijken naar energie verbruik, ongeacht de intensiteit.

Als aanvulling, kunnen georganiseerde wandelingen (energiek of niet) ook invloed hebben op de gezondheid door het sociale contact en afleiding van de dagelijkse stress. Goede sociale contacten versterken de gezondheid, terwijl stress leidt tot  ongezondheid. De relevante intensiteit van de gezondheidsloop en de regelmatige deelname geeft een positieve invloed op de gezondheid van het hart.

Vijf redenen om te gaan wandelen.
1. Voor gezondheid: wandelen versterkt je hart, je botten, je spieren, en helpt bij gewichtscontrole.
2. Voor rijkdom: Wandelen is gratis en verrijkt je leven op vele manieren.
3. Voor geluk: Wandelen geeft goede zin en help tegen depressies.
4. Voor comfort: Wandelen verminderd stress en geeft rustige gedachten.
5. Voor plezier: Wandelen met vrienden, het lachen, de gezelligheid.

Waarom is energiek wandelen perfect voor de gezondheid?

Eigenlijk heb ik het allemaal al gezegd, maar ik wil toch nog graag enkele voordelen noemen. Wandelen geeft je meer zelfvertrouwen, meer uithoudingsvermogen, meer energie, en een hogere levensverwachting.  Maar we zijn er nog niet.  Wandelen verminderd het risico op hartziekten, beroertes, diabetes, hoge bloeddruk, darmkanker, en osteoporosis. Zo, dat liegt er niet om.

Waarom is juist die energieke en vlotte wandeling het best?
Elke vorm van wandelen is beter dan niets. Maar met gezondsheidlopen bereikt je hart zijn natuurlijke “trainingzone”, omdat het ietsje harder moet werken dan normaal.  

– Je hart klopt sneller dan normaal, maar niet tè snel
– Je ademhaling is dieper dan normaal, maar spreken is nog gewoon mogelijk
– Je ervaart een warme levendig gevoel

De juiste wandelsnelheid hangt af  van je leeftijd, fitheid, en of je man of vrouw bent. Zie de tabel bij de afbeeldingen die de  doelsnelheden laat zien voor mensen die fit willen worden. Bij voorbeeld, als je een vrouw bent van 57 en je kunt 5km energiek wandelen volhouden, dan ben je fit. (zie foto 2)

Nou ik ben wandelen…

Hagar Hagarson

bron: Whi.org.uk