Warm weer laat harde schijven niet onberoerd

Hoge temperaturen zijn niet alleen voor mensen vervelend om in te werken, ook harde schijven vallen bij deze weersomstandigheden vaker uit. “Tijdens dit jaargetijde krijgen we een ongebruikelijk groot aantal schadegevallen binnen”, zegt Robbert Brans, directeur bij Attingo Data Recovery in Nederland. Op bijzonder warmen dagen zoals nu ligt het aantal gevallen waarbij een beroep wordt gedaan op specialisten om data te herstellen, 50% hoger dan normaal.

Harde schijven zetten bij deze weersomstandigheden uit, wat kan leiden tot het crashen van de koppen of andere defecten. Dat betekent niet dat data daardoor al geheel verloren kan worden beschouwd. “In onze cleanrooms zijn we in staat om nog altijd meer dan 90% van die data weer te herstellen”, aldus Brans.

Oorzaak van de schade
De belangrijkste oorzaak van schade veroorzaakt door hitte, is dat serverruimtes vaak onvoldoende gekoeld worden, waardoor harde schijven oververhit raken. Maar ook de uitval of het per ongeluk uitschakelen van een koelsysteem kan schade veroorzaken. Attingo adviseert bij het verlaten van het kantoor altijd goed te controleren of de koeling nog aanstaat. Wie niet over een koelsysteem beschikt, zou er in ieder geval voor moeten zorgen dat de ruimte zo koel en droog mogelijk wordt gehouden. Harde schijven kunnen ook met speciale ventilatoren worden uitgerust. “Door het gebruik van zo’n ventilator kan de temperatuur tot maximaal 70% worden verminderd”, zegt Brans.

Ook onweer dat vaak bij warm weer optreedt, betekent meer werk voor data recovery specialisten. Blikseminslag kan verwoestende schade aanrichten. Ook de data die dan verloren gaat, kan in de meeste gevallen nog door data recovery specialisten hersteld worden. Attingo adviseert echter om in een computeromgeving altijd te werken met een beveiligingsoplossing die overspanningspieken kan opvangen.

Bron: Attingo Data Recovery