Was getekend Rien Poortvliet

Kerstkaart van Rien Poortvliet, Paleis Soestdijk. Was getekend Rien Poortvliet.
Kerstkaart van Rien Poortvliet, Paleis Soestdijk. Was getekend Rien Poortvliet.

Een tijdreis vol persoonlijke herinneringen en nostalgie. Dat zijn exposities met werken van Rien Poortvliet. Het meest intens ervaar je dat in het Rien Poortvlietmuseum op het eiland Tiengemeten. Tot 15 januari 2015 toont Paleis Soestdijk de expositie ’Was getekend Rien Poortvliet”.

Dankzij het initiatief van conservator Jos van der Made toont het Rien Poortvliet Museum ook elders in Nederland werken van zijn collectie Tijdens de opening wees Jos op het unieke van Rien Poortvliet..

“Waar dan ook in het veld volgde hij met aandacht de dieren. Neem het werk met de reebok. Op de achtergrond zien we een specht tikken op een boom.
De reebok zien we als het ware denken: ‘’wie durft er in mijn territorium te komen? Wie durft er zo’n herrie te maken. zonder dat ik hem zie? Zo schilderde hij alles over de natuur.”.

Verhalenverteller
Poortvliet zag zichzelf als een tekenende verhalenverteller. Van der Made: “Zoals alle landbouwwerktuigen uit zijn jeugd. Alles omschreef hij nauwkeurig. Ook schreef hij hoe ze genoemd werden.”

Tiengemeten
Geen mooiere plaats voor de Poortvliet-collectie dan op Tiengemeten. De landbouwwerktuigen uit Landbouwmuseum Tiengemeten. De trekpaarden, boerderijen en akkers buiten in de Oude Polder.
Je ziet ze allemaal weer terug op de schilderijen en tekeningen van Rien Poortvliet. Verder zijn in het museum natuurlijk ook de originelen te zien van Poortvliets beroemde illustraties voor de Kabouter-reeks en andere (kinder-)boeken.

Waarnemer
Rien Poortvliet was een waarnemer bij uitstek. Van de Made: “Alle nauwkeurigheden nam hij waar. Hij wist het later tijdens het schilder naar voren te halen precies zoals hij het had waargenomen.”
Ook kon hij zich als geen ander inleven. Neem de Ark van Noach. “Hij schilderde het op een manier waarvan je dacht dat het best wel eens zo gebeurd zou kunnen zijn. Zo herinnerde hij zich ook nog haarfijn de dingen uit zin jeugd. Hij had een enorme gave om het te onthouden en het te schilderen zoals toen.”

Dam- en edelhert
Zoals bij het dam- en edelhert. Rien Poortvliet heeft vele schilderijen gemaakt van dam- en edelherten. In het seizoen 2015 wijdt het Rien Poortvlietmuseum in Tiengemeten daaraan een aparte expositie.

Roodwild
Het edelhert, in jagersjargon ‘roodwild’, is ’s zomers roodbruin en in de winter grijsachtig bruin. In september begint de zomervacht plaats te maken voor de wintervacht en is in december volledig vervangen.
De kop/romplengte is 165 tot 260 cm en de schofthoogte tot 140 cm. Gewicht kan oplopen tot 230 kg. Het mannetje draagt een gewei van gemiddeld zo’n 70 cm. Maar er zijn gevallen van 90 cm. Dit gewei is tevens een maatstaf voor de leeftijd van het dier. Elk jaar wordt het gewei afgeworpen onder invloed van geslachtshormonen. Daarna groeit het weer aan en is in Juli gecompleteerd.

Bronstijd
De bronsttijd loopt van half september tot begin oktober en dan zijn de mannetjes zeer actief. Luid ‘burlend’ houden ze dan de concurrentie op een afstand en vaak wordt er gevochten om een zo groot mogelijke roedel vrouwelijke dieren.
Rien Poortvliet heeft in zijn overweldigende oeuvre, vele olieverf schilderijen gemaakt over deze machtige dieren, hun leefwijze en manier doen. Zoals te zien zal zijn in het Rien Poortvlietmuseum.

Foto’s ter beschikking gesteld door het Rien Poortvlietmuseum / Tiengemeten


Artikel links