Wees voorzichtig

Gezondheid > Gezondheid

(538 artikelen)

Waarschuwing voor hoge dosis citalopram

Gebruik van het antidepressivum citalopram, ook bekend onder de merknaam Cipramil, mag de dagelijkse hoeveelheid van veertig milligram niet overstijgen. Een hogere dosis kan tot levensbedreigende hartritmestoornissen leiden. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Eind augustus liet de FDA een waarschuwing uitgaan over het gebruik van het antidepressivum citalopram, merknaam in Nederland Cipramil. Meer dan veertig milligram per dag kan leiden tot hartritmestoornissen, mogelijk zelfs tot hartstilstand. Bovendien, zo voegt het agentschap eraan toe, draagt een dosis van meer dan veertig milligram per dag niets extra’s bij aan de bestrijding van de depressie.

Generiek middel
In Nederland wordt Cipramil op de markt gebracht door farmaceutisch bedrijf Lundbeck. Daarnaast wordt citalopram als generiek middel gemaakt door verschillende farmaceutische fabrikanten. Samen hebben ze een aandeel van zestien procent in het totaal van de antidepressiva. Het is niet bekend hoe vaak een dosis van meer dan veertig milligram per dag wordt voorgeschreven. In het psychiatrisch formularium wordt een gemiddelde dosering per dag van twintig tot zestig milligram genoemd.

Waarschuwing
Een woordvoerder van Lundbeck laat weten dat het bedrijf het eens is met de aanbevelingen die de FDA op basis van het citalopram ECG-onderzoek heeft gedaan. Ze zal wereldwijd de voorschrijfinformatie aanpassen. Dat ook de fabrikanten van citalopram zullen volgen, ligt in de lijn der verwachting. Of er een speciale brief naar alle voorschrijvende artsen zal uitgaan met de waarschuwing niet meer dan veertig milligram van dit medicijn voor te schrijven is nog onbekend. Lundbeck zal dit eind september op Europees niveau – in de farmaceutische afdeling van het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) – aan de orde stellen.

Levensbedreigend
Hoogleraar farmacotherapie bij psychiatrische patiënten, Anton Loonen, verwacht dat het Europese zusteragentschap EMA en het College Beoordeling Geneesmiddelen de waarschuwing van de FDA zullen overnemen. Loonen benadrukt dat de kans dat deze bijwerkingen optreden erg klein is. ‘Sommige mensen hebben door aanleg een iets vergrote kans om hartritmestoornissen te krijgen van citalopram en heel soms leidt dat tot een hartstilstand. Maar het is een kans van een kans van een kans.’ Loonen vindt dat er doorgaans teveel belang wordt gehecht aan zo’n zeldzame bijwerking. ‘Deze moet wel afgewogen worden tegen de heilzame werking van het medicijn bij een aandoening die op zich al levensbedreigend is.’

Waarschuwing
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is op de hoogte van de FDA-waarschuwing en beaamt dat deze op de agenda van de CHMP staat. Gezien de ernst van de waarschuwing verwacht de woordvoerder van het CBG dat er snel een waarschuwingsbrief naar de voorschrijvers van citalopram/Cipramil gaat. Deze brief wordt door de fabrikanten verstuurd. Het CBG plaatst hem op zijn website. (ML)

Lees hier het bericht van de FDA over citalopram/Cipramil

Kijk hier voor het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Klik hier voor het melden van bijwerkingen van psychofarmaca

© Psy 15-09-2011S