Weet u wel wat copyright is

Magazine  »  Internet & computers (459 artikelen)  »  Internet & computers (311 artikelen)

Een Amsterdams advocatenkantoor heeft het nog nooit zo druk gehad. Sinds internet bestaat hebben allerlei fotografen zich aangemeld om hun rechten op te eisen voor het gebruik van internetters van hun foto’s. Dat kan nogal in de papieren lopen, en bedreigingen zijn niet van de lucht. De bedragen gia hoog, die worden gevorderd. Een waarschuwing is op zijn plaats; u verliest de rechtszaak, want rechten zijn rechten, zoals de rechters hebben beslist.

Wees voorzichtig met uw camera en lees onderstaand zorgvuldig door!

Copyright, wat is dat?
Copyright is eigenlijk niets anders dan de bescherming die de wet biedt aan makers van voorwerpen, zoals foto’s, schilderijen, muziekstukken, songteksten, grafisch ontwerp, beeldhoudwerk, film, ideeën, enzovoorts. De maker wil niet dat iedereen zijn/haar werk zomaar vrijelijk gebruiken kan en dus kan deze zich beroepen op het copyright.

Foto’s gebruiken op Internet
Op Internet staat veel te lezen, maar teksten worden als snel vermoeiend en dus zijn plaatjes en foto’s een welkome afwisseling. Mensen willen nogal eens willekeurig plaatjes en foto’s weghalen van andere websites, en deze gebruiken op hun eigen website, mailings of zelfs in drukwerk. Dat is echter allemaal niet toegestaan als u geen nadrukkelijke toestemming van de auteur/maker heeft, en kan voor vervelende problemen zorgen, tot boetes en een veroordeling aan toe. Op foto’s en plaatjes rust auteursrecht. Op foto’s waar mensen op staan die duidelijk te herkennen zijn, rust ook nog eens portretrecht. Dankzij het bestaan van stoksites, kunt u rechtenvrije foto’s downloaden. Ook het portretrecht is dan direct geregeld. An het gebruik van rechtenvrije foto’s zitten ook wel bepaalde regels, u mag ze bijvoorbeeld vaak niet commercieel gebruiken. U mag bijvoorbeeld niet een mooie foto uitkiezen voor op een T-shirt wat u ontelbare keren laat afdrukken. U mag de foto’s wel gebruiken op uw website of in artikelen enzovoorts.

Foto’s nemen van een kunstwerk
Als u een foto neemt, direct van een kunstwerk, bijvoorbeeld van een schilderij van een kunstenaar, dan mag u die foto niet zomaar op uw website zetten of op een andere manier verspreiden. U mag de foto ook niet gebruiken voor het maken van ansichtkaarten of posters of zoiets dergelijks. De foto is dan namelijk wel door u gemaakt, maar het kunstwerk niet. U mag wel foto’s nemen van kunstwerken die op een openbare plaats tentoongesteld worden. Als u een foto maakt in een ruimte waar toevallig ook een kunstwerk aan de muur hangt, is dat dus geen probleem. Het werk wat op de foto staat kan wel beschermd worden door auteursrecht en daarom mag u de foto niet altijd zomaar verspreiden.

Copyleft
Heel soms komt het voor dat een maker afstand heeft gedaan van het copyright. Hij/zij kan het materiaal dan copyleft aanbieden. Dat wil zeggen dat iedereen het mag publiceren, maar niet mag veranderen. Iets is alleen vrij van copyright als de maker nadrukkelijk afstand van het copyright gedaan heeft. Ook dan zijn er vaak nog voorwaarden.

Portretrecht
Als een gezicht duidelijk op een foto zichtbaar is, mag u de foto niet zonder toestemming van de persoon op de foto, verspreiden. U mag de foto dus ook niet rondsturen via sociale media zoals Twitter of Hyves of dergelijke, en u mag de foto ook niet afdrukken of verkopen, enzovoorts. Bij een portret wat in opdracht gemaakt werd, moet u altijd toestemming krijgen om het te mogen gebruiken. Een portret wat niet in opdracht gemaakt werd van een persoon of van personen (bijvoorbeeld de gezichten van mensen die u op de markt gefotografeerd heeft omdat zij daar toevallig liepen) is niet beschermd. Er zijn echter ook uitzonderingen hierop, namelijk foto’s op een nudistencamping bijvoorbeeld, mag u niet zomaar publiceren, omdat u dan de privacy van mensen kunt schenden. U doet er dus verstandig aan altijd navraag te doen voordat u foto’s publiceren wilt.

Het verlopen van auteursrecht
7
0 Jaar na de dood van de fotograaf is een foto niet langer auteursrechtelijk beschermd. Dan pas mag het dus gebruikt worden zonder dat u toestemming hoeft te vragen. Zijn foto’s echter bewerkt door een ander, en is er iets aan toegevoegd wat bijvoorbeeld duidelijk creatieve waarde heeft, dan mag u die bewerkte foto’s niet altijd weer zomaar gebruiken.

De rechten van dit artikel liggen bij Kisses

Omdat zij bij hun artikel hebben aangegeven dit te verspreiden over het internet zoals hyves, twitter, facebook, is dit ook gerechtvaardigd voor 50 plusser.