Wekeromse Zand

Een boom?
Een boom?

Een natuurgebied van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.
Tussen Ede, Wekerom en Lunteren ligt één van de laatste grote stuifzandgebieden van Nederland, het Wekeromse Zand.

Zand uitgewaaid tot het grondwater vormt een ven.
Zand uitgewaaid tot het grondwater vormt een ven.

Het stuifzand is deels vastgelegd door korstmosrijke buntgrasvegetaties en heide, waardoor het ‘levende’ stuifzand nu nog een oppervlakte beslaat van ongeveer 100 hectare. Zand en heide worden omgeven door naaldbos. In het uiterste zuiden van het terrein, de Keuenklep, bevinden zich bouwlanden.

Het Wekeromse Zand is rijk aan vogels. Langs de randen van het stuifzandcomplex broeden onder meer de nachtzwaluw, tapuit, geelgors, boompieper en veld- en boomleeuwerik. In de oude naaldbossen leven kruisbek, raaf, havik en zwarte specht. Vermeldenswaard is tenslotte de aanwezigheid van een kudde moeflons die zijn uitgezet om de heide te begrazen.

Er is een met rode paaltjes gemarkeerde wandelroute uitgezet die zeer de moeite waard is. Heb je de smaak te pakken gekregen doe dan de nieuwe Ontrack wandeling Wekeromse Zand van Peter en Tineke de Graaf van 8 km.

Ik was zeer verrast deze nieuwe wandeling tegen te komen op de site van On Track . Ik heb onmiddellijk mijn wandelschoenen aangedaan en ben op pad gegaan. Je merkt dat de makers echte liefhebbers zijn van dit natuurgebied.

De Ontrack wandeling Wekeromse Zand van 8km is zeer gevarieerd en brengt je op plekjes die je zo een twee drie niet zelf zo maar vindt. Ik heb zelf enige wandelingen gemaakt in deze omgeving zoals Scheleberg en het Kippelijntje. Ook dan struin je door dit prachtige gebied en kun je genieten van de gevarieerde natuur.

De wandeling van Peter en Tineke laat je veel meer details zien en er wordt in de weetjes veel uitgelegd over de Flora en Fauna.

Lees ook het artikel Beek, Bult en Zand over een gecombineerde wandeling van een klompenpad in de buurt van Wekerom en de rode paaltjes route in het Wekeromse Zand. Gratis routes!

Ga er ook eens wandelen en geniet!

Wekeromse Zand.
Wekeromse Zand.

Levend Zand.
Levend Zand.

Humuslaag op het zand.
Humuslaag op het zand.

Heidekoe, een ras dat weer opgekweekt wordt.
Heidekoe, een ras dat weer opgekweekt wordt.

Doorkijkje
Doorkijkje

Wekeroms Zand
Wekeroms Zand

Artikel links