Wel of geen mondkapje ANBO ondervroeg ruim 2800 ouderen

Drie op de vier ouderen vinden dat het kabinet het dragen van mondkapjes moet verplichten. Dat blijkt uit een peiling van ANBO, de belangenorganisatie voor senioren. Van de Nederlandse ouderen draagt 82 procent op dit moment al een mondkapje.

Ruim 2800 ouderen vulden de vragenlijst in en spraken zich uit voor het dragen van mondkapjes. Driekwart van de ouderen vindt dat het kabinet moet doorpakken en mondkapjes moet verplichten. Zij zijn van mening dat het dragen van een mondkapje kan helpen om het coronavirus te stoppen.

Ouderen nu al trouwe dragers mondkapjes
Atie Schipaanboord, hoofd belangenbehartiging van ANBO: “Dat zie je ook terug in het gedrag van veel ouderen. Ruim 82 procent van de senioren is op dit moment al een trouwe drager van een mondkapje. Ze doet dat om zichzelf te beschermen (78 procent), om anderen te beschermen (75 procent) en als signaal dat mensen afstand moet houden (51 procent). Bijna 20 procent van de respondenten zegt een mondkapje te dagen omdat het kabinet het adviseert.”
Uit de peiling van ANBO blijkt dat 18 procent van de respondenten op dit moment geen mondkapje draagt. We vroegen hen naar de reden. Daarop zegt 55 procent omdat het onprettig en benauwd is; 48 procent omdat het geen effect heeft en 26 procent omdat het niet verplicht is.

Waar dragen senioren een mondkapje?
Van de ruim 80 procent van de senioren die wél een mondkapje dragen, geeft 95 procent aan dat ze het mondkapje dragen in de supermarkt, 82 procent doet dat (ook) in andere winkels; 60 procent als ze met het openbaar vervoer reizen en 48 procent bij de kapper en andere contactberoepen. Slechts 14 procent geeft aan een mondkapje op straat te dragen.

Verschil in mondkapjes en in gebruik ervan
Zes op de tien ouderen gebruikt een niet-herbruikbaar (meestal wit/blauw) mondkapje; 30 procent een wasbaar mondkapje en zeven procent een zelfgemaakt mondkapje. Bijna de helft van de respondenten neemt iedere keer na gebruik een nieuw mondkapje; 34 procent geeft aan één mondkapje per dag te gebruiken en 16 procent gebruikt ‘m meerdere dagen.

Ouderen nemen zelf veel maatregelen tegen corona
Atie Schipaanboord: “Veel ouderen gaven eerder al aan dat ze in deze tweede coronagolf extra maatregelen nemen om zichzelf te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Zo gaat tweederde van de senioren niet meer op bezoek bij anderen en ontvangen ze geen of nauwelijks bezoek. Nu blijkt dus ook dat ouderen voorstander zijn van het dragen van een mondkapje. En dat het kabinet hiertoe verplicht.”

Over de peiling
De peiling van ANBO vond plaats tussen 9 en 12 oktober 2020 en meer dan 2800 senioren vulden de vragenlijst in. Daarvan was 45 procent man en 55 procent vrouw. Van de respondenten was 32 procent tussen de 65 en 70 jaar; 54 procent tussen de 71 en 80 jaar en 14 procent was 81 jaar of ouder.

Artikel links