Wel of geen tandartsverzekering Tandartsverzekeringen zeker niet nutte

Magazine  »  Actualiteiten (694 artikelen)  »  Financieel (103 artikelen)

Tandartsverzekeringen zijn gepeperd geprijsd. Maar dat maakt ze zeker niet nutteloos!

tandarts

advertorial  

Aantrekkelijke (tand)verzekeringen
Ruime keuze uit aanvullende (tand)verzekeringen. Met collectieve korting.
Meer informatie

Dat de tandartsverzekeringen komend jaar met gemiddeld 14 procent stijgen, hoeft niet te betekenen dat deze aanvullende polissen zich daarmee uit de markt prijzen.

Volgend jaar krijgen tandartsen de vrijheid hun eigen tarieven vast te stellen. Mensen die geen verzekering hebben, moeten mogelijk een hogere rekeningen voldoen dan ze de afgelopen jaren gewend waren.

De overheid heeft de tandartstarieven vrij gegeven om de tandartsen de gelegenheid te geven klantgerichter te gaan werken en zich scherper te profileren ten opzichte van hun collega’s. Patiënten zullen in 2012 dan ook een prijslijst in de wachtkamer aantreffen.

Voor alle behandelingen boven de €150 krijgen ze van hun tandarts een begroting mee, zodat ze vooraf weten waar de rekening ongeveer op zal uitdraaien. Heel veel patiënten zullen daarmee te maken krijgen. Met uitzondering van de tweejaarlijkse controle, tandsteen verwijderen en het vullen van een klein gaatje, komt een behandeling bij de tandarts al snel boven de 150 euro uit.

Alleen een veel voorkomende wortelkanaalbehandeling kost al rond de 375 euro. 
Een tandartsverzekering kost tussen de 120 en 500 euro per jaar. Mensen die het bezoek aan de tandarts kunnen beperken tot het schoonmaken van het gebit, betalen meer premie dan behandelingskosten.

Maar als ze een vulling nodig hebben, een kroon of een wortelkanaalbehandeling moeten ondergaan, zijn ze met verzekering vaak wèl voordeliger uit. 
Voor de mensen met een tandartspolis is het belangrijk te weten dat de meeste (aanvullende) tandartsverzekeringen de kosten slechts gedeeltelijk vergoeden.

Veel verzekerden realiseren zich pas op het moment dat ze ermee te maken hebben, dat ze tot een maximum bedrag van bijvoorbeeld van 200, 450 of 900 euro, gedekt zijn, al naar gelang de hoogte van de premie die ze betalen. Bij het aanbrengen van een kroon zullen ze al snel moeten bijbetalen.

Tandheelkundige zorg voor jongeren onder de 18 jaar is gratis. Dat geldt echter niet voor orthodontie. Een derde van de kinderen moet rond hun tiende jaar al aan een beugel. Daarvoor moeten ouders een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Omdat de beugeldekking nogal verschilt, is het heel belangrijk de dekking goed na te kijken en de premies te vergelijken. Het in het gareel zetten van de tanden kan oplopen tot 3000 euro.

Gerelateerde artikelen