Welke behandelingen zijn uitgesloten van het eigen risico

Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar van 220 naar 350 euro. Maar gelukkig zijn er nog steeds uitzonderingen. We zetten ze voor je op een rij.

advertorial  

Voor úw zorgbehoefte
Passende zorg. Vergoedingen voor een Health Check, niet voor kraamzorg en geen medische selectie. Agis helpt u met zorg!
Meer info

Chronisch zieken
Bepaalde groepen chronisch zieken met hoge zorgkosten hebben recht op compensatie van het eigen risico (Cer). De hoogte van deze compensatie is in 2012 85 euro. Het CAK (Centraal Administratie Kantoor) keert dit bedrag aan het einde van het jaar in één keer uit.

De compensatie voor het eigen risico in de zorgverzekering staat los van de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken, gehandicapten, ouderen en arbeidsongeschikten (Wtcg). Je hoeft de Wtcg niet zelf aan te vragen. Als je recht hebt op de tegemoetkoming krijg je in oktober of november automatisch een brief (beschikking) van het CAK.

Lees meer over dit onderwerp:

De hoogste vergoedingen voor fysiotherapie
Drie veelgestelde vragen: medische acceptatie bij zorgverzekeringen
Polissen voor ouderen in opkomst
Veranderingen in het basispakket in 2013
Drie veelgestelde vragen: medische acceptatie bij zorgverzekeringen
Haalt u alles uit uw zorgverzekering?
Zeven tips: snel uw geld terugkrijgen
De partijen van het ‘lenteakkoord’ spraken afgelopen mei af om het verplichte eigen risico te verhogen van 220 tot 350 euro. Daarmee is het eigen risico meer dan verdubbeld in vijf jaar tijd. De eigen betalingen namen hierdoor toe van gemiddeld 107 naar 133 euro dit jaar. Of het eigen risico voorlopig hetzelfde blijft, is twijfelachtig. Veel kenners gaan ervan uit dat mensen in de toekomst nog meer zorgkosten voor eigen rekening moeten nemen.

Het eigen risico betekent dat je alle zorg tot 350 euro zelf betaalt, met een aantal uitzonderingen, zoals bezoek aan de huisarts. Mensen met een laag inkomen krijgen compensatie voor de verhoging in de vorm van extra zorgtoeslag.