Wenen in magische kerstsferen

Zeventien kerstmarkten en veel glühwein in de stad van Mozart en Strauss

Sfeervolle kerstmarkt op het plein voor Schloss Schönbronn
Sfeervolle kerstmarkt op het plein voor Schloss Schönbronn

Terwijl Nederland Sinterklaas uitzwaait, heeft Wenen haar winterse mantel overladen met sprankelende lichtjes, warme kleuren, fraaie etalages en veel dennengroen. Wenen doet je zintuigen prikkelen. Overdag is het al mooi, maar als de zon zachtjesaan plaats maakt voor de maan dan wordt het sprookjesachtig. Het lijkt alsof de stad dan pas echt ontwaakt.

De stad van de Sachertorte, Wiener Blut van Johann Strauβ, de Jugendstilgevormde dames van Gustave Klimt en de vrolijke kleuren en grillige vormen van Hundertwasser. De stad van kunst en muziek is omgetoverd in een lichtstad der zinnen. De binnen en buiten de ring gelegen kerstmarkten lokken de bezoekers met volkskunst, handwerk, natuurlijk veel kerstdecoraties, stemmige muziek, sprankelende kleuren en smaakprikkelende aroma’s . Uit de kraampjes kringelen wolkjes die gevuld zijn met geuren van gepofte kastanjes, wafels, lebkuchen en suikerwaren. De talrijke soorten punch en vooral de glühwein gaan als warme broodjes over de toonbank. De twee euro statiegeld voor de mok wisselt bijna niemand in. Wie wil er namelijk geen passend souvenir mee naar huis? Iedere kerstmarkt heeft zijn eigen beker met het logo van de kerstmarkt en ze zijn een ware rage. Op vraag wordt deze netjes in een papiertje gewikkeld of zelfs vervangen voor een schone zodat de glühweinbeker de tas niet besmeurt.

Overdag zijn de markten al uiterst gezellig en uitnodigend maar als de avond zijn intrede heeft gedaan begint de kerststemming er pas écht in te komen. De uitbundige en sfeervol verlichte kraampjes lijken zich te wedijveren om de bezoekers, maar hier hoeft de exploitant zich geen zorgen te maken. Het is er gezellig druk en kunnen de uitbaters niet klagen over klandizie. Straattheaters, koren, blaaskapellen en allerlei artiesten verhogen de stemming nog eens en er wordt luid meegezongen en meegedanst. Of men dit ook zou doen zonder al die overheerlijke alcoholische versnaperingen doet niet ter zake. Iedereen is in feeststemming en het wordt alleen maar gezelliger. De toch anders zo terughoudende en welopgevoede Wener gaat werkelijk helemaal los en geniet volop van het traditionele adventspektakel.

Voor het imposante neogotische raadhuis op het Rathausplatz zijn bijna 150 kraampjes en is de grootste kerstmarkt van Wenen. Echter doen de markten bij onder meer Schloss Schönbronn, Schloss Belvedère (boven), de sfeervolle markt in het Spittelbergviertel, de geweldige kerstmarkt op het Maria-Theresia-platz of op de Karlsplatz er niet voor onder. Alle zeventien kerstmarkten met in totaal 833 kraampjes hebben een eigen karakter en zullen u betoveren.

Mocht u overigens denken dat er in Wenen alleen de gebruikelijke kerstmarkten te vinden zijn, dan heeft u het mis. Bij het MuseumQuartier hebben trendy jongeren én ouderen laten zien dat een oude traditie als de kerstmarkt en moderne kunst uitstekend samen kunnen gaan. Het heeft geresulteerd in een prachtig en uniek concept.

Bekijk de foto’s in het fotoboek

Om de kerstmarkten te bezoeken doet u er goed aan om een kaart te kopen van het openbaar vervoer. Met bijvoorbeeld een 72-uurs of weekkaart kunt u onbeperkt gebruikmaken van de bus en metro waarna de kerstmarkten lopend goed te bereiken zijn. Deze kaarten zijn verkrijgbaar bij de verkooppunten van het Weens openbaarvervoer, bij de meeste tabakswinkels en de kaartautomaten bij de metrostations.

De Weense kerstmarkten zijn dagelijks geopend van 10.00 tot 21.30. In het weekend tot 22.00. Op 24 december sluiten de kraampjes om 17.00 hun luikjes. Echter veranderen enkele markten daarna in Nieuwjaarsmarkten.

Kerstevents

Voor meer info
Het Weens Verkeersbureau

Voor rechtstreekse vluchten naar Wenen vanaf Rotterdam Airport met TRANSAVIA
De grootste kerstmarkt in Wenen; Am Rathaus Platz
De grootste kerstmarkt in Wenen; Am Rathaus Platz

Schloss Belvedère
Schloss Belvedère

Heerlijkheden bij de chocolaterie van Bemel
Heerlijkheden bij de chocolaterie van Bemel

Engelen met baarden...
Engelen met baarden…

Rektoratskirche St Peter
Rektoratskirche St Peter

Artikel links