Werken met zachtere steensoorten

Albast
Albast

Steen is een prachtig materiaal om mee te gaan beeldhouwen. Het laat zich redelijk gemakkelijk, met de hand te bewerken, en het resultaat is vaak heel mooi. Let wel op de verschillende soorten steen, elke soort heeft zo zijn eigenaardigheden. Doordat ik al 15 jaar met steen actief ben, wil ik wat steensoorten gaan behandelen, zodat je weet waar je mee kunt werken.

Braziliaans speksteen
Braziliaans speksteen

Chinese speksteen:
Deze steen is over het algemeen vrij zacht, het heeft prachtige doorzichtige kleuren. Zoals, wit, roze, groen, zwart, geaderd wit/zwart, en ook wel lichtbruin. Nadeel van deze steen is dat de steen erg gelaagd is, en absoluut niet geschikt is om in te hakken. De vormen zijn dan vaak ook wat ronder en minder diep uitgewerkt, maar voor abstract werk is het heel mooi. Kijk uit voor de kleuren, wit, en roze omdat daar vaak harde kristallen inzitten die niet te bewerken zijn. De steen is te bewerken met materiaal wat ook voor hout geschikt is.

Braziliaanse speksteen:

Deze steen is heel erg zacht, vooral de bruine. Beter is het om de grijsachtige kleuren te nemen. Deze steen is ook geschikt om rustig in te hakken. Erg fijne vormen zijn niet aan te raden, omdat door het polijsten de fijne vormen gaan vervagen, omdat de steen zo vreselijk zacht is. De kleuren zijn vaak heel erg mooi. Ook deze steen kun je bewerken met houtraspen en beitels.

Albast:

Deze steensoort is heel anders dan speksteen. Hij is iets harder, de witte is vaak helemaal transparant. Er zijn witte, bruine en grijze soorten. Met de vormgeving moet je wel rekening houden met het transparante karakter van de steen, gezichten en fijne details zie je vaak niet, grotere organische vormen zijn vaak heel boeiend. De steen kan erg geaderd zijn, dus daar moet je wel naar kijken voor je de vorm gaat bepalen. Je hebt er wel duurder gereedschap voor nodig, omdat houtvijlen en beitels erg snel slijten op deze steen. De steen mag beslist NIET verwarmd worden of buiten staan, omdat het een organische steen is, die heel erg gaat verweren of bij verhitting gaat scheuren.

Indiase speksteen:

Deze steen is duidelijk harder dan de vorige soorten, hij is in heel donkergroen ( ziet zwart), in paarsachtige tinten, en meer roze/ witte tinten,. De steen is wat brokkelig, zodat je daar wel enige ervaring mee nodig hebt, ook de vijlen en beitels moeten geschikt zijn voor steen. De steen is vaak erg druk van kleur, dus niet geschikt voor hele figuratieve vormen. De steen is wel geschikt om buiten te staan.

Keniaanse speksteen:

Deze steen is de hardste speksteen soort en kan ook buiten staan. Meestal zie je wit en roze. Hij is dus wat lastiger te bewerken, en ik raad deze steen aan voor gevorderden. Hij is prachtig als hij gepolijst is. En door zijn vaste struktuur , kun je wel mooie fijne details aanbrengen, die ook na het polijsten mooi uitkomen.De volgende keer ga ik wat vertellen over de serpentijn uit Zimbabwe.

Joke Beers
Artfarm







Artikel links