Wiener Ball viert 50e verjaardag

Wiener Ball
Wiener Ball

Nergens walsen ze zo veel als in Wenen. Daar vinden jaarlijks 450 bals plaats. De sfeer van daar proeven we ook in het Wiener Ball in Noordwijk. In 2018 viert het zijn 50e verjaardag. Over het Wener Ball en Wenen.

De voor liefhebbers mooiste tijd van het jaar start jaarlijks op 11 november, met de start van het carnavalsseizoen. In Wenen ligt het zwaartepunt van deze periode in januari en februari, dan vinden de meeste bals plaats, om te eindigen op aswoensdag, wanneer de vastenperiode aanvangt. Deze inmiddels eeuwenoude traditie van ‘debutantenbals’ blijft navolging vinden in Wenen, en sinds 50 jaar eveneens in Nederland.

Romantiek in het nuchtere Nederland

Hoe kwam deze romantiek in het nuchtere Nederland? In 1965 had de toenmalige consul van Oostenrijk een dochter Veronica, die door zijn functie in Nederland opgroeide. Hij wilde Veronica graag de belevenis van een bal meegeven en daarop besloot hij toen ze de juiste leeftijd had, zelf iets te organiseren, gelijkend op de bals in Nederland, en nodigde daarvoor bevriende diplomaten en zakelijke vrienden uit met hun kinderen.

Daverend succes
Het feest was een daverend succes, ondanks dat lang niet iedereen bekend was met de Oostenrijkse gebruiken. Een van de jongedames wist bijvoorbeeld niet dat haar jurk sneeuwwit diende te zijn. Enthousiast door deze avond, werd er een bal organisatie geformeerd, met het doel een jaarlijks bal te organiseren, vergelijkbaar met de bals in Wenen.

Carnavalsperiode
Het bal moest uiteraard in de carnavalsperiode plaatsvinden, en van 1966 tot 1972 werd in het Kurhaus in Scheveningen het “Ball der Österreicher” georganiseerd, ook wel het Weense debutantenbal genoemd. Door renovaties bij het Kurhaus moest het bal uitwijken naar andere locaties. In de daaropvolgende jaren is het bal te gast geweest in het Hilton Hotel Amsterdam, het Concertgebouw Amsterdam en negen jaar lang amuseerden balbezoekers zich in de Stadsgehoorzaal in Leiden. De naam veranderde slechts één maal, van Ball der Österreicher naar het kortere Wiener Ball.
Door de Golfoorlog kon het bal in 1991 geen doorgang vinden, en in 1992 verhuisde het bal naar Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, waar het niet meer is vertrokken èn waar op 9 februari 2018 het vijftigste bal gevierd zal worden. Tegenwoordig is het bal in Nederland een van de grotere Weense bals buiten Wenen zelf en wordt alom geprezen om haar verwelkomende sfeer.

Traditie leeft voort

Hoewel de locatie van het bal door de jaren heen veranderd is, en ook de naam niet hetzelfde is gebleven, de opzet van het evenement is intact gebleven: een traditioneel Oostenrijks debutantenbal. Getrouw aan de traditie wordt het bal geopend door de binnenkomst van het Jungherren- en Jungdamenkommitee (de debutanten) die een openingsdans ingestudeerd hebben en afsluiten met de kreet ‘Alles Walzer’. De dansvloer wordt op dat moment vrijgegeven. Om middernacht is er een Mitternachtsquadrille, een groepsquadrille die op dat moment geïnstrueerd wordt en leidt tot hilariteit op de overvolle dansvloer. Daarna verspreiden de gasten zich weer over de verschillende zalen, waaronder het Kaffeehaus. Nog een element uit het Oostenrijkse cultuurerfgoed; goede koffie met overheerlijke Oostenrijkse patisserie. De perfecte plek om bij te komen van het dansgeruis, of eenvoudigweg te genieten van goed gezelschap.

Juiste sfeer
In onze balzaal zorgt een uit Oostenrijk ingevlogen orkest ervoor dat we precies de juiste sfeer neer kunnen zetten. De feestelijke, maar toch ook romantisch formele sfeer zoals in Wenen, met de walsen van Strauss, polka’s en andere elegante dansen. Maar in andere zalen zijn ook meer jazzy tonen en contemporaire muziek te horen. Tot in de vroege uurtjes gaat er daarna een disco/afterparty door.
Deze unieke combinatie van elementen zorgen voor een evenement dat niet te vergelijken is met een ander voor wat betreft elegantie en verfijning, maar ook de mix van jong en oud, zakelijke contacten en vriendschappelijke gesprekken die allen naadloos samengaan.

Ambassadors for Austrian Association

De stichting Oostenrijkse Cultuur in Nederland presenteert tevens een nieuw initiatief: de Ambassadors for Austrian Association, kortweg AAA-club. Deze business club heeft als doel om de rijke Oostenrijkse cultuur toegankelijker te maken en creëert een nieuw netwerk van bedrijven en individuen met een interesse in of relatie met Oostenrijk.

Leden kunnen zowel particulieren als ondernemingen zijn. De AAA-club organiseert zakelijke lunches rondom onderwerpen die gerelateerd zijn aan cultuur, wetenschap en onderwijs met topsprekers, samen met pakketten voor culturele evenementen. Het hoogtepunt van deze evenementen is het Wiener Ball.

De website van de AAA-club wordt gelanceerd op 12 december 2017: www.aaaclub.nl

Blik op de toekomst

Waar we onze tradities in ere houden en waarderen, is het vijftigste bal ook het perfecte moment om naar de toekomst te kijken. Ter gelegenheid van ons jubileumbal presenteren we daarom ook wat veranderingen aan de opzet van het bal, zoals een vernieuwde indeling van de balzaal, compleet met loges en nog meer zicht op de dansvloer. Het concept is dit jaar niet all-inclusive, maar via een passysteem kunt u op een verhoogd aantal uitgifte punten genieten van Oostenrijkse wijnen, versnaperingen en cocktails. We hopen u daarnaast te verrassen met enkele hoogstaande muzikale optredens.

Grand Hote Huis ter Duin
Grand Hotel Huis ter Duin bied daarnaast de mogelijkheid om te dineren in een van de restaurants voorafgaand aan het bal, waaronder het met een Michelin-ster bekroonde restaurant Latour. Om uw avond te completeren kunt u daarnaast in het hotel overnachten.
De verwachtingen zijn hooggespannen voor dit jubileumbal, alles duidt erop dat het wederom een onvergetelijke avond zal worden. Want wanneer gasten zoals altijd betoverd en vol genoegen het bal verlaten aan het einde van de avond, zal het Wiener Ball nog vele jaren de tand des tijds doorstaan.

Artikel links