Wijk bij Duurstede wandelen In de voetstappen van Bonifatius

Maarten van Rossum bij reliëfsteen
Maarten van Rossum bij reliëfsteen

De Stichting Bonifatius-Dorestad heeft een nieuwe brochure uitgebracht. Daarin staat wat er in Wijk bij Duurstede verwijst naar Bonifatius. Met de vijf plekken die beschreven worden is een hele Bonifatiuswandeling te maken.

Vijf- plekken kaart
Vijf- plekken kaart

In 754 werd Bonifatius in Dokkum vermoord. Dat leerden velen al op school tijdens de geschiedenislessen. Tijdens zijn leven doorkuiste Bonifatius 38 jaar lang Europa. Zeker zes maal bezocht hij Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede.

Reliëfsteen
Een reliëfsteen inin de buitenmuur van de Grote Kerk herinnert aan de eerste aankomst van Bonifatius in 716. Het was zijn eerste aankomst op het vasteland van Europa.

Drierivierenpunt voor Bonifatius
Wil je de reizen van Bonifatius goed tot je te laten doordringen? Dan raadt de nieuwe brochure het ‘drierivierenpunt’ aan. Op deze plek bij de huidige haven van Wijk bij Duurstede gaat de Rijn over in de Lek en in de Kromme Rijn.
Over de Lek naar het westen kwam Bonifatius in 716 vanuit Londen aanvaren. Na Dorestad werd Utrecht zijn bestemming om vandaaruit koning Radbod te ontmoeten. Beiden zullen te zien zijn in de nieuwe bioscoopfilm REDBAD, 754 na Christus.

De Rijn en Bonifatius
Vanaf het ‘drierivierenpunt’ zie je in het oosten de Rijn. Daar kwam Bonifatius in 719 vandaan om als missionaris te gaan werken in de huidige provincie Utrecht is. En daar kwam hij ook in 753 vandaan, met 52 medewerkers vanuit Mainz, voor zijn laatste missie.
In 754 kwam het lichaam van de bij Dokkum vermoorde Bonifatius hier langs om in Fulda te worden begraven. Bij Dorestad maakte de Rijn een bocht naar het noorden. Dat is nu de Kromme Rijn. Die is afgedamd in 1122 en begint tegenwoordig vanaf het drierivierenpunt met een 350 meter lang Inundatiekanaal. De langgerekte haven van Dorestad lag op de westoever van de (Kromme) Rijn.

Maarten van Rossum
In de introductievideo op deze website verklaart historicus Maarten van Rossum de band tussen Bonifatius en Utrecht plus Wijk bij Duurstede. Droogkomisch stelt Maarten van Rossum: ‘Wij gunnen aan de Friezen Bonifatius volledig wat betreft de moord. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat Bonifatius in wat nu de Provincie Utrecht is aanzienlijk belangrijker is geweest en aanzienlijk langer aanwezig is geweest dan daar in Friesland om bij Dokkum vermoord te worden.”

Wandelroute Dorestad-Dokkum
Intussen blijft Dokkum uiterst belangrijk voor de nagedachtenis van Bonifatius. Er komt dan ook een wandelroute Dorestad-Dokkum. In Dokkum zijn te te zien: een openluchtkapel, een Bonifatiusmuseum en een schedel die aan de missionaris en kerkhervormer wordt toegeschreven.

Gratis brochure Dorestad
De nieuwe brochure is in Wijk bij Duurstede gratis mee te nemen bij de VVV op de Markt, in de Mariakapel van de katholieke kerk (9.00-17.00 uur) en in de Grote Kerk. Hij is ook te downloaden van , de nieuwe website van de stichting Bonifatius-Dorestad.’

Meer: www.stucom.nl/bonifatius en Facebookgroep Bonifatius-Dorestad
Haven
Haven

logo
logo

Drierivierenpunt bij Rijn, Lek en Kromme Rijn
Drierivierenpunt bij Rijn, Lek en Kromme Rijn

Artikel links