Wijntoerisme in het dal van de Rhne dHermitage, st Joseph en Rhne Crus

Confrerie de Saint Joseph
Confrerie de Saint Joseph

Het dal van de Rhône behoort tot de beste wijngebieden van Frankrijk. De meeste Rhônewijnen zijn rood. Ze ontwikkelen zich van donker en hard tot zachte wijnen met mooi afgebouwde tannines met een fluwelen warmte en indringend aroma. Inspelend op de markt van het wijntoerisme verbinden verschillende producenten en horeca-eigenaars zich in de Franse stichting ‘Vignobles & Découvertes’’.,

Chateau de Crussol
Chateau de Crussol

D’ Hermitage en Saint-Joseph
Fameus is de bij Tournon sur Rhône gelegen Hermitage. De Romeinen plantten hier de eerste wijnstokken tegen de steile hellingen langs de Rhône. De rode wijnen zijn stoer met een laag bezinksel en de witte droog en vol met een bijzonder delicaat bouquet.
Gelegen in het hart van de Rhône-vallei kent dit wijngebied drie grand cru’s: Hermitage, Crozes Hermitage en Saint Joseph. Met het oog op wijntoerisme verzorgen 15 bij Vignobles & Decouvertes aangesloten kelders rondleidingen en proeverijen.

Saint Joseph
Een krachtige elegante wijn is AOC Saint Joseph. De rode wijn is uitsluitend gemaakt van syrah. De druiven groeien op terrassen van graniet tegen een helling in het zuiden/zuidoosten in het noorden van de Ardèche. De witte wijnen zijn een melange van twee druivensoorten: Marsanne en Rousanne.

23 gemeentes in de Ardèche
De totale wijngaard voor Saint Joseph strekt zich uit over 23 gemeentes in de Ardèche en drie aan de rivier de Loire. De druiven groeien op een grond van schichten, gneis en graniet. Het klimaat is gematigd continentaal met warme en droge zomers.
De vinificatie van de rode Sant Jopeh gebeurt nog traditioneel . Na het gisten van de wijn in een houten kuip van 50 hl volgt het gedurende een periode van 10 maanden tot 2 jaar rijpen op kleine vaten van kastanje- of eikenhout. De witte wijn gist in open wijnkuipen gedurende 15 dagen om daarna nog enkele dagen te lageren.

Syrah
Gemaakt van 100% syrah heeft de Saint Josep van Maison Désirat een bouquet en smaak van zwarte bessen en frambozen. Samen met een stukje pittige kaas een zalige combinatie. Complexer en fruitiger is de Cuvée Mariné st Joseph afkomstig van een oude wijngaard. Mooi rood van kleur met bruin randje, mooie complexe neus en smaak met veel fruit, mooie tannines.

Marsanne Rosanne
Een totaal andere wijn is de witte wijn van Saint-Joseph gemaakt van de witte druivensoorten marsanne en rousanne. Een elegante florale wijn met zowel in geur als smaak veel fruit waaronder meloen.
Aromatisch en delicaat is vooral Saint- Joseph witte cuvée côte Diane. Een delicate wijn met een mooi boeket vol lentebloesem en een hint van acaciahoning.

Saint Désirat
In de kelder van Saint Désirat bevindt zich een bijzondere expositie over geur en smaak. Naast de afgebeelde druiven van een bepaalde wijn liggen onder glazen stolpen de in aroma en smaak herkenbare stoffen.
Zo ziet de bezoeker naast de syrah bramen, hout, marmelade, bessen. Bij de Marsanne/rosanne ziet hij witte bloemen. En bij de syrah zwarte en rode peper en koreander. Ronde arcades, glas in lood in ramen en een wand van flessen waarvan allen de bodem zichtbaar is en een panorama van een wijnveld zorgen voor een sfeervolle locatie.
Voor een vol wijnvat prijkt een foto van de Confrérie Saint Joseph. Mannen in blauw die van het goede leven houden.

Rhône Crussol
Beschut door heuvels liggen in Rhône Crussol op terrassen prestigieuze wijngaarden in zes gemeenten: Châteaubourg, Cornas, Guilherand-Granges, Saint-Péray, Soyons en Toulaud. Aan deze streek danken de wijnen Saint-Péray en Cornas hun AOC. Zeven leden van Vignobles & Découvertes bieden hier de mogelijkheid tot een rondleiding en proeverij.

Château Crussol
Toegegeven, het is een hele klim naar de ruïne van Château Crussol (13e eeuw). Maar eenmaal boven geniet je van een prachtig uitzicht over de wijngaarden op de oevers van de Rhône.
Boven de plaats Saint-Péray prijkt een enorm Mariabeeld. Alsof ze de wijngaarden en –boeren wil beschermen. Ooit veranderde haar zoon water in wijn, dus wellicht vandaar
Bij de restauratie van Château Crussol besloot men de ruïne intact te laten om zo de harmonie met het landschap te behouden. Aan de ene voet van het kasteel ligt het openluchttheater van Rhône Crussol. Aan de andere voet bevindt zich het bos. Het staat vol orchideeën: 40 van de 110 soorten bloeien hier·

Saint- Péray
Wijnliefhebbers kennen Saint -Péray vooral om zijn mousserende wijn: een krachtige wijn met een diep gouden kleur. In 1829 werd de eerste mousserende wijn van Saint-Péray gemaakt. Het werd een groot succes. Veel beroemde mensen doorheen heel Europa dronken deze wijn. Totdat 50 jaar geleden de productie daalde. Saint-Péray werd de enige producent die nog mousserende wijn op de markt bracht. Nu zijn er 20 grote producenten en 50 kleine wijnboeren.
De druiven groeien op granieten grond bedekt met lijsteen en loss. Dankzij de berghellingen en diepe valleien heeft de wijngaard een micro–klimaat. De AOC van Saint-Péray is voor de gemeentes Saint -Péray en Toulaud. Dit is 52 hectare met als jaarlijkse productie1682 hl. Zowel voor stille als sprankelende wijn zijn de druivensoorten Rosanne en Marsanne.

Rémy Nodin
In 2008 nam Rémy Nodin het initiatief tot Caveau la Beylesse. Zijn familie teelt al druiven sinds 1907. Als 4e generatie druiventelers leerde Remy het vak van wijnboer in de Bourgogne.
De wijnen lageren waar zijn grootvader de aardappelen bewaarde. In 7 eiken vaten lagert de grosse hermitage 2012. De alcoholische fermentatie vindt plaats op roestvrij staal, de lactische in eiken vaten.
De mousserende Saint- Péray bevat zeer veel mineralen en heeft een mooi aroma en smaak met daarin amandelen en fruit. De fermentatie gebeurt in stalen tanks, waarna de wijn nog enkele maanden lagert in het vat.Rhone sous Crussol
Rhone sous Crussol

Vignes sous Crussol
Vignes sous Crussol

Artikel links