Willie Wartaal brengt een bijbels werk van Jan Steen tot leven #2

Willie Wartaal en Jan Steen
Willie Wartaal en Jan Steen

Het Mauritshuis gaat door met het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren. Artiesten schrijven daarbij een nummer bij één van de meesterwerken. Op donderdagavond brengt Willie Wartaal een schlderij van Jan Steen tot leven.

Op 23 juli 2020 brengt rapper Willie Wartaal zijn nieuwste nummer ‘Mootje’ uit, Hij geeft dan een speciaal mini-concert met livestream vanuit het Mauritshuis.
De rapper is de vierde artiest in het kader van het muzikale project uit Bekijk het Mauritshuis met je oren, het museum. Spinvis met het nummer ‘Parel’, MEROL met ‘Slippertje’ en Harrie Jekkers met ‘Gezicht op Delft’ gingen hem voor.

Willie Wartaal
Willie Wartaal (1982), echte naam Olivier Mitshel Locadia, mocht tijdens de ‘lockdown’ bij hoge uitzondering als enige in de museumzalen aanwezig zijn. Voorzien van een oortje werd hij op afstand door de collectie geleid door Geert-Jan Borgstein van de afdeling Educatie van het Mauritshuis.
Wartaal tijdens de rondleiding: ‘Ik vind het echt leuk hier man. Gewoon een hele gekke schatkist.’ Belangrijk voor hem was om zich te kunnen identificeren met de hoofdpersoon op een schilderij.
Het werk Twee Afrikaanse mannen van Rembrandt wist hem te raken. ‘Ik vind dit heel tof, dit voelt heel modern omdat er donkere mensen op staan. Wel raar dat het eigenlijk zo simpel werkt. Het is een soort herkenning, omdat het donker is valt het meer op en vind je het ook tof.’
Een klassiek schilderij dat ook zijn aandacht trok, namelijk Mozes en de kroon van de farao van Jan Steen uit 1670, koos hij uiteindelijk als inspiratie voor zijn nieuwe nummer. Hierover zei hij: ‘Er valt geen keuze meer te maken. Dit is hét schilderij.’

Mozes en de kroon van de farao
Het verhaal op het kunstwerk speelt zich af in het oude Egypte. De vondeling Mozes werd door de raadgevers van de farao gezien als een bedreiging voor diens troon.
Jan Steen beeldde de farao uit als een oude man die chagrijnig op zijn troon zit, omdat hij voelt dat zijn tijd is gekomen. Om te testen of Mozes daadwerkelijk een bedreiging vormde, dwong de farao Mozes te kiezen tussen goud en een schaal met gloeiende kooltjes.
Het goud symboliseerde de troon van de farao. Uiteindelijk koos Mozes voor een kooltje en brandde zich. En om die reden meende de farao dat Mozes geen direct gevaar voor hem vormde.‘Macht is altijd super fascinerend.’, zei Willie Wartaal bij het zien van de farao.

Mini-concert
Op donderdagavond 23 juli 2020 wordt het nummer ‘Mootje’ voor het eerst ten gehore gebracht. Om 19.30 uur zal Willie Wartaal een livestream concert geven vanuit de foyer van het Mauritshuis. Fans kunnen het optreden volgen via het Mauritshuis Facebook-kanaal en de Instagram en Facebook-kanaal van Willie Wartaal. Voor 20 die hard fans is het mogelijk om exclusief bij dit mini-concert aanwezig te zijn. Daarnaast kunnen zij kans maken op een echte Willie Wartaal goodie tijdens het mini-concert. ‘Mootje’ is vanaf 24 juli te beluisteren via de website en op Spotify (zowel onder Willie Wartaal als Mauritshuis official –playlist).

Bekijk het Mauritshuis met je oren
Met het project Bekijk het Mauritshuis met je oren komen de verhalen achter de wereldberoemde schilderijen op een nieuwe manier tot leven. Uiteenlopende Nederlandse artiesten zingen met een speciaal geschreven nummer hun verhaal bij een meesterwerk in het museum. Het doel is om mensen te inspireren met een frisse blik naar de kunst in het Mauritshuis te kijken door een nummer van een singer-songwriter te horen. De nummers zijn te beluisteren via verschillende kanalen o.a. op Mauritshuis.nl, YouTube en Spotify. De singer-songwriters delen het nummer eveneens op hun eigen platforms.

NN Group
NN Group (o.a. Nationale-Nederlanden) maakt Bekijk het Mauritshuis met je oren mede mogelijk. Als partner en hoofdsponsor zet NN zich samen met het Mauritshuis in om een breder publiek te enthousiasmeren voor het museum en zijn bijzondere collectie. NN heeft op het gebied van cultuursponsoring een lange geschiedenis met investeringen in culturele samenwerkingsprojecten met Nederlandse musea en kunstenaars. Het hoofdkantoor van NN Group bevindt zich in Den Haag.Artikel links