Witte groente of fruit verlaagt kans op een beroerte

Gezondheid > Gezondheid

(540 artikelen)

BAARN – De consumptie van veel witvlezig fruit zoals appels en peren en witte groente als witlof of bloemkool, kan de kans op een beroerte met de helft verminderen vergeleken met personen die weinig hiervan eten.

Dat blijkt uit een onderzoek van promovenda Linda Oude Griep die haar studie vandaag publiceert in het wetenschappelijke tijdschrift Stroke van de American Heart Association. Zij deed het onderzoek met collega’s van Wageningen University en het RIVM in Bilthoven.

Rauwe groente en fruit
Uit eerder onderzoek onder ruim twintigduizend mannen en vrouwen uit Amsterdam, Doetinchem en Maastricht (gemiddeld 41 jaar) die bij aanvang geen hart- en vaatziekten hadden, bleek dat het eten van rauwe groente en fruit het risico op een beroerte aanzienlijk verlaagt.

Kleurgroepen
Met dezelfde gegevens is onderzocht of er een relatie is tussen de kleur van groente en fruit en het krijgen van een beroerte. De kleur van het eetbare deel van groente en fruit geeft aan dat ze mogelijk beschermende stoffen zoals carotenoïden en flavonoïden bevatten. 
 
Een groep van 20.069 volwassenen vulde een uitgebreide vragenlijst in over hun gebruikelijke eetpatroon in het afgelopen jaar. Groenten en fruit werden in vier kleurgroepen ingedeeld:

Kleurgroep groen met bladgroenten, zoals spinazie en sla, kleurgroep geel/oranje zoals citrusvruchten en worteltjes, rood/paars met tomaat, aardbeien en blauwe druiven en de witte kleurgroep met appels en peren (aandeel 55 procent binnen de groep), naast onder andere banaan en bloemkool.

Wit en oranje
Witte (36 procent) en oranje/gele (29 procent) groenten en fruit leverden de hoogste bijdrage aan de totale groente- en fruitconsumptie. De deelnemers werden tien jaar gevolgd, waarvan bij 233 personen een beroerte werd vastgesteld.
 
Ruim de helft lager
Mensen met een hoge inname van witte groente en fruit hadden een 55 procent lager risico op het krijgen van een beroerte vergeleken met mensen met een lage inname. Er werd geen verband gevonden van de consumptie van groenten en fruit uit de kleurgroepen groen, geel/oranje en rood/paars met het optreden van een beroerte.

Eerste kleurenstudie
Dit is de eerste studie waarbij naar kleuren van groenten en fruit is onderzocht. Het is daarom noodzakelijk dat deze bevindingen eerst worden bevestigd in ander onderzoek voordat hier conclusies aan worden verbonden.

Eenvoudig consumptie verhogen
“Met bijvoorbeeld een appel als tussendoortje kun je de inname van witte groenten en fruit makkelijk verhogen”, zegt onderzoekster Linda Oude Griep. Tegelijk waarschuwt het onderzoeksteam om de consumptie van groenten en fruit uit de overige kleurgroepen niet te verminderen, omdat die andere belangrijke voedingsstoffen bevatten die mogelijk beschermen tegen andere ziekten.
 
Het Productschap Tuinbouw heeft dit onderzoek financieel mogelijk gemaakt, maar is op geen enkele wijze betrokken geweest bij de analyse, de interpretatie en het beschrijven van de resultaten.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.