WK Zandsculpturen op Lange Haagsche Voorhout gewonnen door Baldrick Bu

Het Wereldkampioen Zandsculpturen is gewonnen door Baldrick Buckle. De Britse zandkunstenaar ontving zijn prijs vanmiddag uit handen van burgemeester Pauline Krikke. Buckles winnende sculptuur De weg vanaf Scheveningen en die van de andere deelnemers aan het WK zijn nog tot zondag 19 augustus gratis te bewonderen op het Haagse Lange Voorhout. ’s Avonds zijn de zandsculpturen spectaculair verlicht.

Den Haag viert dit jaar 200 jaar badplaats Scheveningen en is daarom de uitverkoren gaststad voor het WK Zandsculpturen. Met veertig ton speciaal samengesteld zand maakten negen zandkunstenaars uit Groot-Brittannië, Ierland, Japan, Mexico, Nederland, Rusland, Singapore, Tsjechië en de Verenigde Staten de afgelopen week ieder een kunstwerk van ongeveer 4 bij 4,5 meter.

Internationaal bekend

De nieuwe wereldkampioen Baldrick Buckle kwam in 1996 voor het eerst in aanraking met het maken van zandsculpturen. Als medeoprichter van Sandaholics Anonymous begon hij aan zijn internationale carrière. Niet alleen het organiseren van internationale kunstevenementen, maar ook zijn succesvolle deelnames aan sculptuurcompetities leidden ertoe dat hij nu fulltime sandcarver is.
Na zijn vertrek bij Sandaholics behaalde hij in 2007 zijn Bachelor of Fine Arts aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Buckle over zijn winnende sculptuur De weg vanaf Scheveningen: “Met mijn pastiche vanThe Flying Steamroller, een beeldhouwwerk/installatie uit 1996 van Chris Burden, heb ik geprobeerd het onmogelijke mogelijk te maken. Niet alleen een zwevende stoomwals, maar een zwevende zandsculptuur.”

Knap werk

Burgemeester Pauline Krikke, die Buckle de prijs uitreikte, is enthousiast over de zandsculpturen. ““Wat ik leuk vind, is dat we als stad aan zee met deze zandkunstwerken het strand de stad in hebben gebracht. Het Lange Voorhout is de komende maanden omgetoverd in een prachtig openluchtmuseum. Ik heb het wereldkampioenschap van begin af aan meegemaakt. Ik woon hier vlakbij en kwam er vrijwel dagelijks langs gelopen. En zo zag ik de hopen zand stap voor stap veranderen in prachtige kunstwerken. Bijzonder dat kunstenaars van over de hele wereld – van Mexico tot Japan – naar Den Haag zijn gekomen om hun spectaculaire creaties te maken. Ik feliciteer de winnaar van harte. Maar alle bouwers hebben natuurlijk hartstikke knap werk geleverd! Ik raad iedereen aan om te gaan kijken.”

Nederlands zandkunstwerk

Het is voor het eerst dat het driejaarlijkse WK Zandsculpturen in Nederland plaatsvindt. Dit internationale topevenement is onderdeel van Feest aan Zee, het succesvolle themajaar waarmee Den Haag tweehonderd jaar badcultuur viert. In totaal zijn bij het wereldkampioenschap negen zandsculpturen gecreëerd, waarvan er acht deel uitmaken van de officiële wedstrijd. Nederland is als gastland uitgesloten van de wedstrijd, maar Maxim Gazendam, in 2015 Nederlands en Europees kampioen Zandsculptuur, creëerde buiten mededinging de aan Scheveningen opgedragen sculptuur Verleden en toekomst.

Over de organisatie

Het WK Zandsculpturen wordt georganiseerd door de World Sand Sculpting Academy (WSSA) en de Stichting Zandkunst Nederland. Directeur van de WSSA is Maecel Elsjan of Wipper, de oprichter van de Zandacademie. Sinds 1991 organiseert deze academie grootschalige zandsculptuurevenementen in binnen- en buitenland. Het is de grootste organisatie ter wereld op het gebied van zandsculptuur en internationaal kenniscentrum op dit vlak.

Artikel links