Wondbehandeling met maden effectief

Gezondheid > Gezondheid

(527 artikelen)

BAARN – Uit onderzoek blijkt dat maden heel goed kunnen helpen bij de behandeling van moeilijke wonden van mensen met suikerziekte. Wonden genezen beter als maden ze schoonmaken. 

Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers van de University of Hawaii. Normaal behandelen artsen wonden die niet willen genezen door geïnfecteerd en dood weefsel te verwijderen met scalpels en enzymen. Vaak werkt dit niet goed.

Ledematen redden
“Deze patiënten hebben echt betere behandelingen nodig om hun ledematen te redden. Behandelingen met maden zijn bijzonder effectief. Al na één behandeling zien de wonden er beter uit.”, aldus Lawrence Eron, één van de onderzoekers.

Diabetici
De onderzoekers behandelden 37 diabetici met maden. Alle patiënten lijden aan een vaataandoening, waardoor ze een slechte doorbloeding hebben en lastige wonden die niet willen genezen. Sommige wonden waren al vijf jaar oud.

Vijftig tot honderd maden
De wetenschappers plaatsten vijftig tot honderd maden van de groene vleesvlieg op de wonden en lieten ze daar twee dagen zitten. Na die tijd werden er nieuwe maden geplaatst. Dit herhaalden ze gemiddeld vijf keer. De maden zaten opgesloten in een gaas-achtige stof, zoals een panty, legt Eron uit. De beesten maken het dode weefsel vloeibaar met hun afscheiding en eten het dan op. Zo maken ze de wonden schoon.

Bindweefsel
Bij 21 patiënten was de infectie en al het dode weefsel weg en was er stevig bindweefsel gevormd. In meer dan driekwart van de gevallen was de wond dicht gegaan. Vijf wonden waren geïnfecteerd met de zeer moeilijk te bestrijden bacterie MRSA. Ook deze waren goed genezen.
Niet altijd succes
Niet bij alle patiënten was de behandeling een succes. De wond van één proefpersoon was te ernstig ontstoken. Twee proefpersonen bloedden te veel en drie lijden aan geïnfecteerde botten. Het onderzoek is nog niet door onafhankelijke onderzoekers geëvalueerd.

Dit artikel is tot stand gekomen i.s.m. GezondheidsNet. Op www.gezondheidsnet.nl vindt u meer informatie over dit onderwerp.


Dit artikel doorsturen
Geplaatst door Vijftigplusser
26 september 2011 12:30
58 keer bekeken.