Woonlasten Alsof het niet genoeg is

Magazine  »  Actualiteiten (650 artikelen)  »  Politiek (160 artikelen)

Klik voor een vergroting               1

Gemeenten verwachten dit jaar 425 miljoen euro meer te innen aan heffingen, vooral door de onroerendezaakbelasting en het rioolrecht

Ruim 7,2 miljard euro.

Dat lieve sommetje verwachten gemeenten dit jaar te innen aan gemeentelijke heffingen, zo blijkt uit een analyse door het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) van de vastgestelde begrotingen voor 2008 van 394 gemeenten.

Afgelopen jaar incasseerden alle gemeenten samen ruim 6,8 miljard euro aan heffingen. De opbrengst valt dit jaar 6,2 procent hoger uit.Gemeentelijke heffingen zijn onderverdeeld in belastingen en zogeheten retributies – vergoedingen voor een concrete tegenprestatie, zoals het inzamelen van afval of de uitgifte van een paspoort.

Aan belasting denken gemeenten in 2008 gemiddeld 214 euro per inwoner te innen; 8 euro meer dan in 2007. Aan retributies innen ze gemiddeld 227 euro. Daaraan zijn burgers 17 euro meer kwijt dan afgelopen jaar.
De stijging van de opbrengst van de gemeentelijke heffingen komt vooral op het conto van het rioolrecht – voor aanleg en onderhoud van het riool – en de onroerendezaakbelasting (ozb), die huiseigenaren en bedrijven moeten betalen.

Deze belastingen samen zijn goed voor ruim de helft van de opbrengst uit gemeentelijke heffingen. Wat vindt u van deze maatregel?

Geschreven door: chekinah


Artikel links