Zandsculpturenfestival Garderen geopend door Gerdi Verbeet en Ansje va #6

Opening Zandsculpturenfestijn
Opening Zandsculpturenfestijn

Tien weken later dan gepland gebeurde het op 6 juni alsnog. Voorzitter Gerdi Verbeet van Nationaal Comité 4 en 5 mei en Asje van Dijk, burgemeester van Barneveld, openden ‘t Veluws Zandsculpturenfestijn. Thema is 75 jaar vrijheid.

Veluws Zandcsulpturenfestijn, dagboek van Anne Frank
Veluws Zandcsulpturenfestijn, dagboek van Anne Frank

‘t Velúws Zandsculpturenfestijn houdt zich uiteraard strikt aan de RIVM-richtlijnen. Dat betekent vooraf online een ticket reserveren, 1½ meter afstand houden en je handen regelmatig desinfecteren. Maar dat gaat prima! Door de grootte van zowel het binnen- als buitenterrein beweeg je je vrij over de aangelegde wandelroute.

D-day, het begin van de bevrijding

Bij ’t Veluws Zandsculpturenfestijn ga je terug in de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Van de muziek tot alle decoraties waan je je echt in de oorlogsjaren. Er staan zelfs verschillende legervoertuigen waaronder een tank. Bij binnenkomst loop je een vliegtuig in die onder de wolken blijft en parachutisten dropt. Een paar tellen later begint je reis door het verleden pas echt. Uitstappen doe je op de stranden van Normandië. Voor je zie je de geallieerde landingen tijdens D-day.
Je maakt het als het ware zelf mee:
•Je staat oog in oog met indrukwekkende zandsculpturen;
• Je hoort vliegtuigen, mitrailleurvuur;
• Op muren worden bewegende beelden van boten, vliegtuigen en parachutisten geprojecteerd.
D-day was het dramatische hoogtepunt van operatie Overlord, het begin van de bevrijding van West-Europa en tevens het begin van je wandelroute langs de ruim 150 zandsculpturen.

Feesten maar…

Volg je de looproute, dan kom je in een straat waar bewoners uitbundig de bevrijding vieren en waar geallieerden worden toegejuicht. Een prachtig schouwspel van een stoet, waar geen eind aan lijkt te komen.
Vrachtwagens, jeeps en juichende mensen, je ziet het allemaal van zand. Soldaten delen sigaretten en chocola uit en langs de weg wordt er vrolijk met vlaggen gezwaaid.
Iedereen is blij en opgetogen, want Nederland is bevrijd van de Duitse bezetting! Daarna loop je via een ruim pad naar buiten, waar foto’s uit de Tweede Wereldoorlog hangen die zijn verzameld door ‘Gelderland Herdenkt’. Stuk voor stuk hebben ze hun eigen verhaal.
Na het zien van de foto’s is het tijd voor meer zandsculpturen, want buiten kom je nog eens 25 scenes tegen, van de Grebbelinie tot de Engelandvaarders en van het Koningshuis tot Radio Oranje. Maar dacht je dat je alles had gezien? Niets is minder waar, want ’t Veluws Zandsculpturenfestijn is groter dan ooit!

Slag om Arnhem

De wandeling (alles is eenrichtingsverkeer) leidt je opnieuw naar een enorme overdekte ruimte. Ook hier is weer heel veel te zien. En… zeker weten dat je in deze ruimte vele ‘oohs’ vanuit het publiek hoort, want hier vind je bouwwerken van formaat. Zo is er een spectaculair zandbeeld van ‘de slag om Arnhem’. Deze luchtlanding en veldslag vond plaats in en rond Arnhem als onderdeel van Operatie Market Garden. Het was één van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog met als doel de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Daarom hebben de kunstenaars deze gebeurtenis ook groots in zand uitgebeeld.

Pearl Harbor

Een ander hoogstandje is de ‘aanval op Pearl Harbor’. Het bouwwerk is maar liefst 11 meter lang en bijna 5 meter hoog! Vanuit de lucht kijk je op de haven van het eiland, terwijl Japanse gevechtsvliegtuigen een ware slachting aanrichten. Het slagschip de USS Arizona, waarvan 1177 opvarenden om het leven kwamen, maakt de meeste indruk. Aan elk detail is gedacht. Vrijwel hetzelfde geldt voor de befaamde Zero’s die hun aanval inzetten, met aan de rechterzijde een close-up van een cockpit met gevechtspiloot.

Zoveel te zien

Naast belangrijke veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog worden ook onze verzetshelden, het leven van Anne Frank, de concentratiekampen (inclusief een indrukwekkend hekwerk), Hotel de Wereld, de spotprenten, de onderscheidingen, het herdenken en de wederopbouw allemaal uitgebeeld in zand. Tevens ga je interessante weetjes terugzien. Want… er zijn vast nog dingen die je verrassend genoeg niet wist over de Tweede Wereldoorlog. Verder kom je tijdens je wandeling ook verschillende items tegen uit de Tweede Wereldoorlog, die net als in een echt museum achter glas liggen. Zin in een kop koffie, een lekker broodje of een frietje? Geen probleem. Op één van de (buiten)terrassen zit je ruim en kom je even heerlijk tot rust.

Prijs & openingstijden

’t Veluws Zandsculpturenfestijn is weer open en hanteert verruimde openingstijden. De openingstijden zijn van maandag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot en met 18.00 uur. Op zondag is het park gesloten. Er wordt gewerkt met een tijdslot. Op deze manier wordt het toegestane maximaal aantal bezoekers per uur gegarandeerd en houden ze samen met jou grip op de situatie!

De toegangsprijzen bedragen:

– 0 t/m 5 jaar: gratis

– 6 t/m 12 jaar: € 5,00

– 13 jaar en ouder: € 10,00

Noot voor de redactie

Voor meer informatie over ’t Veluws Zandsculpturenfestijn kun je contact opnemen met JPR Communicatie. Telefoon: 055-5760030, e-mail: paul@jprcommunicatie.nl. Je kunt ook contact opnemen met Eric Koetsier van De Beeldentuin, telefoon 0577-462482, e-mail: info@debeeldentuin.nl. Desgewenst is het mogelijk het persbericht incl. hoge resolutie beeldmateriaal te downloaden via de website www.jprcommunicatie.nl.Artikel links